הסכמה מדעת

תוכן עניינים

בימינו בתחומי רפואה רבים, אנו עדים לתופעה שהליך רפואי עלול לגרום לנזקים חמורים ובלתי הפיכים, החל מהליכים רפואיים פשוטים ביותר ועד ליותר מורכבים. למרבה הצער, מקרים רבים עלולים להסתיים בפגיעה וגרימת נזק למטופל.

ישנם מקרים שבהם אפילו המטופל עצמו אינו יודע כי נגרם לו נזק ורק בדיעבד הוא מגלה זאת. במידה ואכן קיימות ראיות המוכיחות כי נגרם נזק למטופל כתוצאה ישירה מהתנהלות לקויה או לא תקינה של הצוות הרפואי, ייתכן וניתן להוכיח שמדובר ברשלנות רפואית. אז מהי הסכמה מדעת? ומה הקשר לרשלנות רפואית? כל המידע בהמשך.

מהי הסכמה מדעת?

הסכמה מדעת היא הזכות שיש למטופל להיות מעורב בהליך קבלת ההחלטות לגבי הטיפול הרפואי שיקבל, וזאת לאחר שקיבל הסבר מפורט הכולל את כל האפשרויות העומדות בפניו וכל הנושאים הכלולים בטיפול.

חוק זכויות החולה, מעגן בתוכו את המונח הסכמה מדעת, ומתייחס לזכותו של החולה לקבל החלטה מתוך ידיעה ברורה של כל הפרטים, אשר כוללים אבחנה של מצבו הרפואי, דרכי טיפול ותוצאות צפויות.

המטופל צריך להבין את מטרת הטיפול, באילו דרכים ניתן לבצע אותו, מהם היתרונות בדרך כזו או אחרת, כיצד יועיל לו הטיפול והאם יצליח. כך יוכל המטופל לקבל החלטה מושכלת ונכונה עבורו האם לקבל את הטיפול או לסרב לו.

מעבר לחובתו של הרופא להסביר למטופל בצורה ברורה, גלויה ופשוטה על הסיכונים, ההשלכות וכל מה שקשור לטיפול הרפואי שהוא עתיד לעבור, על הרופא לוודא כי המטופל אכן הבין עד הסוף את כל מה שהוסבר לו. המשמעות במצב של חוסר הבנה או הבנה חלקית של המטופל, היא טיפול רפואי המוגדר כטיפול ב"היעדר הסכמה מדעת", על כל המשתמע מכך. 

חובת הסכמת המטופל חלה על כל טיפול רפואי, כגון: קבלת טיפולים מונעים כמו חיסונים, טיפולים שמטרתם שימור מצבו של המטופל, טיפולים סיעודיים, פעולות שמטרתן אבחון מצבו הרפואי של המטופל בדיקת דם, שתן וצואה, טיפולים פסיכולוגיים, טיפולים אלטרנטיביים ועוד.

בשנים האחרונות הפכו תביעות רשלנות רפואית בישראל לשכיחות מאוד. בתי המשפט מקבלים תביעות רבות אשר מתייחסות למקרי רשלנות, בהם מטופלים מדווחים שלא הייתה הסכמה מדעת לטיפול רפואי טרם קבלת הטיפול. במקרה שנקבע שהמטופל אכן נפגע כתוצאה מרשלנות רפואית, הוא זכאי לפיצויים על פי דיני נזיקין.

חשוב לציין, שרשלנות רפואית בהסכמה מדעת אינה בהכרח מתבצעת רק על ידי רופא, המטפל יכול להיות כל אחד העוסק במקצועות הרפואה: אחות, רוקח, קוסמטיקאית, טכנאי/ת רנטגן וכדומה. בהקשר זה חשוב לציין כי גופים רפואיים משקיעים כסף רב בפוליסות ביטוח המגנות עליהם ומהוות כיסוי לפיצוי כספי במקרים של תביעות רשלנות רפואית.

האם ניתן לבצע טיפול רפואי ללא הסכמה מדעת?

חובת הסכמה מדעת לטיפול רפואי נועדה להגנת המטופל ושמירה על רצונותיו. הסכמת המטופל חייבת להיות רק בתנאי שהוא מודע לכל ההיבטים הכרוכים בטיפול. למען הסר ספק, חל איסור לבצע טיפול רפואי ללא הסכמת המטופל.

אולם, יש לציין שכאשר הטיפול הרפואי הינו טיפול חירום שיש לבצעו בדחיפות ושכל עיכוב בביצוע הטיפול עלול להיות גורלי לחייו ובריאותו של המטופל – אזי שחובת הגילוי של הרופא נדחקת לצד בשל המקרה החריג, וכן ההסכמה מדעת פחות מתבקשת.

 

במקרים חריגים שיש חשש שמסירת המידע יגרום לנזק בריאותי או נפשי למטופל, החוק פוטר מחובת מסירת המידע לצורך הסכמה מדעת, ומחייב את הצוות הרפואי להיוועץ עם וועדת האתיקה הקיימת בכל מוסד רפואי.

מקרים שבהם ניתן להעניק טיפול רפואי ללא הסכמה מדעת

  • מטופל שלקה בהתקף לב ולשם הצלת חייו יש לבצע החייאה באופן מיידי.
  • שבר בירך אצל קשישים עונה על ההגדרה של "מצב חירום רפואי"  ניתן לבצע ניתוח גם ללא הסכמת המטופל (על פי חוזר מינהל הרפואה 30/2004).
  • מטופל שאיבד את הכרתו עקב מעורבות בתאונה וכתוצאה מכך זקוק לטיפול רפואי מיידי לשם הצלת חייו.
  • מטופל אשר נמצא תחת הרדמה מלאה ובמהלך ניתוח מצבו מתדרדר למצב מסכן חיים ויש צורך בביצוע פעולות דחופות לשם הצלת חייו.
  • אדם אשר סובל מכאבים עזים כתוצאה מכוויה חמורה, הזקוק לטיפול רפואי דחוף ובשל כאביו לא ניתן לקבל ממנו הסכמה.
  • אדם הזקוק לצנתור באופן מיידי עקב לקות בליבו.

טפסי הסכמה מדעת

לא חלה חובה על המטפל או הרופא לספק טופס הסכמה מדעת, וההסכמה מדעת מתבצעת בעל פה. יחד עם זאת, בכל מקרה של התערבות רפואית או מתן טיפול רפואי יש לקבל את הסכמת המטופל. 

במקרים כגון: ניתוח, דיאליזה, צנתור כלי דם, הקרנות, היפנוזה, הפסקת הריון, תרומת ביצית, בדיקת מי שפיר, טיפולי הפריה חוץ גופית כימותרפיה, החוק מחייב לקבל את הסכמתו של המטופל בכתב, כאשר ללא חתימת המטופל על הסכם זה לא יינתן טיפול.

טפסי הסכמה מדעת, צריכים להיות נגישים בארבע שפות: עברית, ערבית רוסית ואנגלית. הטופס שעליו חתום המטופל, צריך להיות ברור, אמין, עדכני ומקיף, וזאת על מנת לאפשר לו לקבל החלטה מושכלת לגבי הטיפול המיועד.

מהן הדרכים שבהן ניתנת הסכמה מדעת?

על המטפל חלה חובת גילוי בכתב או בעל פה, הכוללת בתוכה מסירת המידע הרפואי וחוות הדעת המקצועית של המטפל למטופל. המטפל יפרוש בפני המטופל את דרכי הטיפול, האם קיים טיפול חדשני, מהן החלופות העומדות בפניו שעשויות לטפל בבעיה הרפואית ממנה הוא סובל.

המטפל נדרש למסור מידע מפורט מלכתחילה, ללא הפעלת לחץ או דרישה להמשך הטיפול, ולתת מידע מקיף ככל האפשר, על מנת לאפשר למטופל להגיע להחלטה מושכלת לגבי הטיפול המועדף עליו.

בדבר שאלת הפרטים שיש לכלול במסגרת חובת הגילוי, מרחיב החוק הישראלי ומגדיר שעל המטפל לתת תיאור להליך אותו יעבור המטופל. לצד הסבר של מטרת ההליך, מהות הטיפול, יתרונות וחסרונות, סיכויי הצלחת הטיפול וכמובן האם יש תופעות לוואי או השלכות כלשהן לאחר טיפול.

ההחלטה צריכה להיות מרצון וללא תלות. במקרה של טיפול מורכב או מסוכן המידע חייב להיות מפורט יותר. הסכמה יכולה להיות בעל-פה, או על-פי התנהגות המטופל, כמו הושטת איבר הגוף המבקש טיפול. למשל, בדיקת לחץ דם אינה מצריכה מסמך אלא הושטת יד, פעולות פולשניות ידרשו הסכמה בכתב.

מהי הסכמה מדעת של קטין לטיפול רפואי?

במקרה של טיפול רפואי בקטין, קיימת דרישה להסכמת שני הוריו או אפוטרופוס אחר, במידה וקיים. ניתן לטפל בקטין גם עם אישור של אחד מההורים ובתנאי שאין התנגדות של ההורה השני. במקרה של טיפול רפואי דחוף, הסכמת אחד ההורים מספיקה. יש לציין שקיימים מקרים חריגים בהם לא נדרשת הסכמת ההורה בטיפול בקטין, אך נדרשת הסכמתו האישית של הקטין.

הסכמה מדעת ורשלנות רפואית: משרד עו"ד ענבל אפללו ששי ושות'

כאמור, רשלנות רפואית מוגדרת כמתן שירות רפואי ללא נקיטת מידה סבירה של זהירות המצופה מרופא או מטפל העוסק במתן שירות רפואי, שגורם לנזק למטופל, נזק שלא היה קורה אילו המטפל היה נוהג אחרת. על כן, טיפולים רפואיים הנעשים ללא הסכמה מדעת מעלים סוגיה חשובה שמאין כמותה, שיש לתת עליה את הדעת.

אם נתקלתם ברשלנות רפואית ואתם רוצים להגיש תביעת רשלנות רפואית, חשוב להתייעץ, בראש ובראשונה, עם עורך דין רשלנות רפואית מומחה ומנוסה, שמכיר את התחום על בוריו. עורך הדין יוכל להעריך האם יש לכם "קייס" לתביעה או שאין עילה לתביעת רשלנות.

תוכלו להתחיל בקבלת חוות דעת מומחה מקוצרת, במחיר מוזל, וזאת במטרה לבחון האם יש תוקף לאירוע והאם אכן מדובר ברשלנות רפואית. במקרה ואכן יש עילה לתביעה, תידרשו להמציא חוות דעת מקיפה יותר לצורך כתב התביעה.

משרד עורכי הדין AS – ענבל אפללו ששי ושות', מוביל בתחום הרשלנות הרפואית בישראל, ומעמיד לרשותכם צוות מומחים מקצועי שישמח להעניק לכם שירות מקצועי, אמין ואוזן קשבת. תתקשרו אלינו לשיחת ייעוץ ראשונית ללא תשלום, בהצלחה.

מידע נוסף

מאמרים נוספים

צרו קשר

דילוג לתוכן