רשלנות רפואית באבחון

תוכן עניינים

אבחון של מחלה או בעיה רפואית ברגע הנכון, הוא לפעמים מה שמפריד בין החלמה וריפוי לבין הידרדרות ואפילו מוות. מתי ניתן להוכיח רשלנות רפואית באבחון ולמה חשוב להיעזר בעורך דין? ריכזנו עבורכם את כל המידע.

נכון שמרביתנו מחפשים כיום את האבחנות לבעיות הרפואיות שלנו אצל "ד"ר גוגל", אבל האחריות לפרשנות של כאב הראש המתמשך, הרעד בידיים או בעיות העיכול, נתונה בידי המערכת הרפואית. האחריות מוטלת על רופא משפחה, כירורג, נוירולוג, רופא נשים, רופא עור וכל רופא אחר שאמור להפנות אותנו לרופא מקצועי להמשך בירור או לפענח את תוצאות הבדיקות שלנו.

אבחון שגוי או מאוחר יכול להיות קריטי, מאחר שהזמן החולף ללא טיפול מתאים, עלול לדרדר את המחלה ולהפחית, במקרים מסוימים, את סיכויי ההישרדות ממנה. 

מהי רשלנות רפואית באבחון?

קושי באבחון מחלה או מתן אבחנה באיחור, הם לא תמיד תוצאה של רשלנות רפואית. אין לשכוח שגם על המטופל חלה אחריות, להיות ערני לבריאותו ולגשת להיבדק כשמתעורר תסמין מחשיד, במקביל לביצוע בדיקות שגרתיות לגילוי מוקדם של מחלות.

כדי להוכיח רשלנות באבחון רפואי של מחלה כלשהי, יש להראות שמישהו במערכת הרפואית כשל בחובת הזהירות. כלומר, לא איתר את המחלה כלל או איתר את המחלה באיחור, למרות שהיה אפשרי להבחין בה קודם ובכך גרם למטופל נזק בריאותי משמעותי.

הנזק במקרה של רשלנות באבחון עשוי להיות גדול. זו עלולה להיות מחלה קשה, חמורה או מתקדמת יותר, לפעמים באופן בלתי הפיך, בניגוד למחלה בגילוי מוקדם, שהאבחון והטיפול בה היו בזמן.

תביעות רשלנות באבחון, מתבססות על חובתו של רופא לקחת "אנמנזה" מהמטופל המגיע אליו. עליו להאזין לדיווחי המטופל, לשאול שאלות, לברר את מרב הפרטים הרלוונטיים ולפרש נכונה את התסמינים, כדי להחליט לאילו בדיקות ולאילו מומחים רפואיים, עליו להפנות את המטופל.

בעניין זה קבע בית המשפט בתביעות רשלנות רפואית, שהרופא לא אמור להסתפק בתשאול יסודי של המטופל. עליו לבדוק את ההיסטוריה הרפואית שלו והרקע הגנטי במשפחתו ולעמוד על הנקודות המשמעותיות. במקביל, על הרופא לבצע תחילה אבחנה מבדלת ולשלול מצבי חירום ומצבים מסכני חיים, הדורשים טיפול מיידי.

דוגמאות לרשלנות רפואית באבחון

תיקי רשלנות רפואית בגין טעות או איחור באבחון, מוגשים לבתי המשפט בהקשר של כל תחומי הרפואה. רבים מהם עוסקים באונקולוגיה, במקרי רשלנות באבחון גידולים סרטניים שונים, כמו סרטן השד, סרטן העור, סרטן, הריאות, סרטן הערמונית ואחרים.

תביעות רבות נוספות בגין רשלנות רפואית באבחון, הן מתחום המיילדות, בעיקר במקרים בהם לא אובחנו במהלך ההריון מומים ותסמונות גנטיות בעובר. אחת התסמונות העומדות לא פעם במרכזם של תיקים כאלה, היא מיקרוצפליה, תסמונת של היקף ראש קטן, העשויה להעיד על רשלנות רפואית בהריון.

בתחום המיילדות, מוגשות תביעות רשלנות באבחון, גם בשל כשלים באבחון מצוקה עוברית בלידה או באבחון מחלות ומצבי סיכון אצל היולדת במהלך הלידה או לפניה, אבחונים הנחשבים נפוצים בתחום הרשלנות רפואית בלידה.

רשלנות רפואית באבחון, מתרחשת גם בתחומים של רפואת הילדים, קרדיולוגיה (כשל באבחון התקף לב, למשל), בתחום הנפרולוגיה (רשלנות באבחון מחלת כליות) ועוד.

בנוסף, מוגשות תביעות בעקבות אבחון שגוי במצבים רפואיים מסכני חיים, שבהם התוצאה הייתה גם מוות, כמו מקרים של זיהום בדם, דלקת של התוספתן, שבץ מוחי, התקף לב, מפרצת ועוד.

איך מוכיחים רשלנות באבחון רפואי?

כדי להוכיח רשלנות רפואית באבחון, יש להציג בפני בית המשפט ראיות לכך, שניתן היה לגלות את המחלה ממנה סובל הנתבע לפני שהיא אכן התגלתה, לתת לו טיפול בשלב מוקדם יותר ולמנוע את הנזק הבריאותי שנגרם לו.

כל זה תלוי באפשרות של התביעה להוכיח, שאם אכן הייתה המחלה מתגלה בשלב מוקדם יותר, ניתן היה למנוע את הנזק שנגרם לנתבע, או לפחות להפחית אותו.

במקרה שבו המטופל נפטר ומשפחתו מגישה תביעת רשלנות רפואית באבחון, תעלה השאלה האם אבחון מוקדם יותר של מצבו של המנוח, היה מוביל לריפוי מחלתו ומעניק לו עוד כמה שנות חיים.  

מתי מומלץ לפנות לעורך דין?

פנייה לעורך דין רשלנות רפואית, צריכה להיעשות כצעד ראשון בתהליך הגשת התביעה, לאחר איסוף כל המסמכים הרפואיים והראיות שניתן להשיג.

עורך הדין ילמד את פרטי המקרה, כדי להחליט האם מדובר בתיק בעל סיכויי זכייה. אם יוחלט ללכת לתביעה, הוא ימציא חוות דעת מקצועיות הנדרשות להוכחת הרשלנות וייצג את התובע בבית המשפט לאורך כל התהליך. שכר טרחת עורך הדין, משולם רק במקרים שבהם יש זכייה בתיק ומחושב על פי גובה הפיצויים שקיבל הנתבע. 

פוסט טראומה בעקבות רשלנות באבחון רפואי

מלבד המצוקה הנפשית הכרוכה בכל מחלה או מצב רפואי, אדם שהבעיה שלו לא מפוענחת, נתון ללחץ כפול, מעצם אי הוודאות.

אם בדיעבד מתברר שתלונותיו היו מוצדקות והוא אכן סובל ממחלה קשה, שאם הייתה מאובחנת קודם לכן היה נחסך ממנו סבל, הנזק הנפשי עלול להיות חמור עוד יותר.

נזק נפשי כזה, יכול לבוא לידי ביטוי כפגיעה מתמשכת ולהגיע למצבים של דיכאון, חרדה ותסמונת פוסט טראומטית. גם את הנזקים הנפשיים, ניתן לכלול בראשי הנזק, לצורך חישוב הפיצויים לנפגע רשלנות רפואית.

 

את מי תובעים?

הנתבעים בתביעות רשלנות רפואית הם בית החולים או קופת החולים, בו מועסקים הרופא או איש הצוות הרפואי, הנחשדים ברשלנות רפואית באבחון. בעלויות הפיצויים נושאות חברות הביטוח, המבטחות את הגופים הרפואיים בביטוח אחריות מקצועית.  

האם יש התיישנות?

כאשר עולה החשד שמחלה או מצב רפואי כלשהו לא אובחנו בזמן ומשום כך נגרם נזק, חשוב לפעול בהקדם, גם מכיוון שתביעות רשלנות רפואית בכלל ובנושא אבחון גם כן, מתיישנות לאחר שבע שנים ויש להגיש את התביעה לפני תום המועד הזה. נפגע רשלנות רפואית שהיה קטין בזמן האירוע, יכול לתבוע עד שבע שנים, אחרי גיל 18.

איך מתנהל התהליך?

בשלב הראשון בהגשת תביעת רשלנות רפואית באבחון, יש לפנות לעורך דין מומחה בתחום הרשלנות הרפואית ולהגיע לפגישה עם הניירת הרפואית הרלוונטית.  

עורך הדין יבחן את המקרה לגופו ויקבע האם ניתן למצוא קשר סיבתי בין התנהלות הרופא לנזק שנגרם למטופל. כלומר האם מדובר ברשלנות רפואית. בהמשך ימציא עורך הדין ניירת רפואית נוספת ויעביר את התיק למומחים בתחום המדובר, למתן  חוות דעת מקצועיות.

לאחר הגשת התביעה, הנתבעים יגישו כתב הגנה ויביאו לבית המשפט חוות דעת מומחים מטעמם. בסופו של תהליך, בית המשפט יקבע האם מדובר אכן ברשלנות ויש לפסוק פיצויים לתובע, או שהצדדים יחליטו להגיע להסכם פשרה. 

עלויות התביעה

הגשת כתב תביעה לבית המשפט, יש לדעת, עולה כסף, כשההוצאה המרכזית היא מימון חוות הדעת המקצועיות, בסכומים שבין 6,000 ועד 20,000 שקלים. למרות שההוצאה כבדה וכספי הפיצויים אינם מובטחים עדיין, חוות הדעת הכרחיות לבניית התיק.

תביעת רשלנות רפואית כוללת גם עלויות של איסוף מסמכים ואגרת תביעה לבית המשפט, בסכומים של 800-1,800 שקלים. אם נפסקו לתובע פיצויים, עליו לשאת גם בשכר הטרחה של עורך הדין המייצג, לרוב כ- 30%-25% מסכום הפיצויים.   

קבלת פיצויים

חישוב פיצויים במקרים של רשלנות רפואית, נעשים על פי "ראשי נזק". זה כולל עלויות של טיפולים, תרופות, ניידות ועזרה סיעודית, להם נזקק הנפגע בשל הנזק הבריאותי שנגרם לו וכן פגיעה ביכולת ההשתכרות, כאב, סבל וקיצור תוחלת חיים.

משרד עורכי הדין - AS ענבל אפללו ששי ושות'

במידה ונתקלתם ברשלנות רפואית באבחון, פנייה לעורך דין מומחה ברשלנות רפואית תוודא את תקינות התהליך ותעריך את סיכויי התביעה. משרדנו AS ענבל אפללו ששי בעפולה, מוביל בתחום הרשלנות הרפואית בישראל ונשמח להעניק לכם שירות אישי במקצוענות חסרת פשרות, יושרה, אמינות, אוזן קשבת ואדיבות. אנחנו כאן בשבילכם, אתם לא לבד. צרו עימנו קשר, בהצלחה.

מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית

רשלנות רפואית בניתוח
רשלנות רפואית בניתוח

רשלנות רפואית בניתוח תוכן עניינים בכל ניתוח קיימים סיכונים ותופעות לוואי. כמו בכל הליך רפואי אחר,  גם בניתוח, עלולות לקרות תקלות. נזק שנגרם למנותח כתוצאה

למאמר המלא »
רשלנות רפואית בלידה
רשלנות רפואית בלידה

רשלנות רפואית בלידה תוכן עניינים לידה היא אחד מאירועים היותר מרגשים ומשמחים בחיים, אולם, יחד עם זאת היא טומנת בחובה סיכונים, גם בעידן המיילדות המודרנית.

למאמר המלא »