רשלנות רפואית באבחון סרטן

תוכן עניינים

גילוי מוקדם של סרטן, הוא המפתח להישרדות מהמחלה. האחריות לביצוע בדיקות תקופתיות מוטלת על כל אחד מאיתנו, אבל זה לא מוריד אותה מגבם של הרופאים. מהי רשלנות רפואית באבחון סרטן ומתי כשל באבחון מוקדם של סרטן הוא רשלנות רפואית? כל המידע במאמר הבא.

קולונוסקופיה, ממוגרפיה, אולטרסאונד, פאפ, PSA, בדיקת נקודות חן, כל אלה ועוד, יכולים לגלות גידולים סרטניים באתרים שונים בגוף כשהם עדיין קטנים, ולמנוע מחלה קשה ומוות. צריך רק ללכת ולבצע אותן.

ההשלכות של כישלון באבחון או אבחון מאוחר, כשמדובר במחלה עם פוטנציאל קטלני כמו סרטן, עלולות כמובן להיות קשות מאוד. במקרים מסוימים, ניתן להוכיח שהסיבה לכך הייתה רשלנות רפואית

מהי רשלנות רפואית באבחון סרטן

בשונה מתחומים אחרים של רשלנות רפואית, בתחום הסרטן, לא ניתן לטעון שגורם רפואי כלשהו גרם להופעת הגידול, אלא רק שלא אבחן אותו בזמן ולכן מרבית התביעות בנושא, מבוססות על רשלנות רפואית באבחון. מיעוט מהתביעות עוסקות גם בהפניית המטופל לטיפול שאינו נחוץ או לא מתאים למקרה. 

גידול סרטני המתגלה בשלב מתקדם, הוא כידוע, לעתים גזר דין מוות. כאשר מטופל מתלונן בפני רופא המשפחה על תסמינים כמו שינויים בתיאבון ובמשקל, הזעות לילה, תשישות, כאבים וכדומה, תסמינים הנמשכים במשך שבועיים ויותר, והרופא אינו מפנה אותו להמשך בירור, ובדיעבד מתברר שהמטופל סובל ממחלץ הסרטן, יש מקום להגדרה של רשלנות רפואית באבחון סרטן.

גם כאשר מדובר במטופל עם היסטוריה משפחתית של סרטן, או סובל מגורמי סיכון אחרים כמו השמנת יתר או עישון, רופא המשפחה מחויב להפנות אותם לבדיקות גנטיות וכן למעקב אונקולוגי, החל מגיל צעיר ובתדירות גבוהה. 

איחור באבחון סרטן, משמעותו איחור במתן הטיפול שיעצור את המחלה או יאט את התקדמותה. איחור כזה יכול להביא, מלבד קיצור תוחלת החיים, גם לסדרות של ניתוחים, כריתות איברים, טיפולים קרינתיים, כימותרפיים וביולוגיים על כל תופעות הלוואי שלהם, מגבלות בתפקוד, פגיעה במראה החיצוני, חרדות ומצוקה נפשית. 

טיפול בסרטן שניתן בשלב מאוחר, כאשר כבר יש גרורות, הוא אגרסיבי וממושך יותר, יעילותו נמוכה יותר ותוצאותיו מובטחות פחות.

ברור שחולה סרטן שלא פנה בזמן לרופא לשם בדיקות מעקב או בדיקה של תסמין חדש, לא יוכל  לטעון שהתרחשה רשלנות רפואית, גם אם מחלתו התגלתה בשלב מאוחר.

מקרים נפוצים של רשלנות רפואית באבחון סרטן

המקרים הנפוצים בתביעות רשלנות רפואית באבחון סרטן, עוסקים באופן טבעי בסוגי הסרטן הנפוצים, סרטן השד, המעי הגס והערמונית.

  • סרטן השד – אישה שבמשפחתה עובר הגן BRCA הגורם לסרטן השד והשחלות והרופא אינו מפנה אותה לבדיקה גנטית ובמקביל לבדיקות ממוגרפיה ואולטרסאונד תכופות לגילוי סרטן השד החל מגיל צעיר, יכול להיות מואשם ברשלנות רפואית. בנוסף, יכולים להיתבע באותה עילה רופא שלא הפנה אישה לבדיקת כירורג שד למרות תלונות שהשמיעה, כירורג שד שלא גילה גוש בבדיקה ידנית (למרות שיש גושים המתגלים רק בבדיקות הדמיה), או רדיולוג שלא פענח נכון בדיקות ממוגרפיה או אולטרסאונד.

 

  • סרטן המעי הגס – רופא משפחה שלא הפנה מטופל, החל מגיל 50, לבדיקה שנתית של דם סמוי בצואה לגילוי סרטן המעי הגס, או לאחר שהתגלו ממצאים מחשידים בבדיקה, לא הפנה את המטופל לגסטרואנטרולוג להמשך הבירור, הכולל בין השאר קולונוסקופיה, יכול להיתבע על רשלנות רפואית, אם אכן מתגלה בהמשך גידול סרטני בשלב מתקדם.

 

  • סרטן הערמונית – גם רופא משפחה שלא הפנה מטופל מבוגר למעקב אצל אורולוג, לצורך גילוי מוקדם של סרטן הערמונית בבדיקה ידנית ובדיקת PSA, יכול להיתבע, כמו גם אורולוג שלא הפנה מטופל להמשך בירור, לרבות ביופסיה של הגידול, לאחר שהתעורר חשד לקיומו.

אבחון שגוי בשל רשלנות

מרבית תביעות הרשלנות הרפואית בסרטן, אינן מופנות כאמור נגד המנתחים או האונקולוגים, המטפלים במחלה, אלא נגד רופאי משפחה, רופאי נשים, רופאי עור או גסטרואנטרולוגים, שהיו אמורים לאבחן את המחלה בזמן.

רופא החושד שמטופל מתאר תסמינים שיכולים להתאים לסרטן, מחויב לשלוח אותו לבירורים כמו:  בדיקות דם, צילום רנטגן, בדיקות אולטרסאונד, CT, MRI , ביופסיות  ועוד. כאשר הגילוי מתאחר, תיתכן התפשטות של הגידול והופעת גרורות, מה שהופך את הטיפול למורכב יותר ואת סיכויי ההישרדות לנמוכים יותר.

אבחון שגוי כתוצאה מרשלנות, יכול להתבטא גם בהתעלמות מההיסטוריה הרפואית המשפחתית של מטופל ושלו עצמו, בכל הנוגע לסרטן, הימנעות מהפנייה לבדיקות, טעות בפענוח בדיקות ושגיאה במתן תרופה או בקביעת המינון.

נזק נפשי

אחד הנזקים הנגרמים לאדם שנפגע מרשלנות רפואית הוא פגיעה נפשית קשה, הנובעת מאובדן האמון במי שהיה אמור לדאוג לבריאותו.

הבשורה על קיומה של מחלה קשה, מהווה מכה בכל מקרה. ההבנה שניתן היה למנוע את ההידרדרות באמצעות גילוי מוקדם, מקשה עוד יותר על ההתמודדות הנפשית.

כאב וסבל נפשיים, נכללים ברשימת "ראשי הנזק", על פיהם מחשב בית המשפט את סכום הפיצויים המגיע לנפגע רשלנות רפואית.

איך מוכיחים רשלנות בסרטן?

חולה סרטן שהתעלם מסימני אזהרה בגופו או מהיסטוריה משפחתית של סרטן, לא דיווח על כך לאיש בזמן  ולא ניגש מיוזמתו לבירור ובדיקה, לא יוכל לתבוע על רשלנות רפואית באבחון הסרטן.

לעומת זאת, למי שהתלונן בפני רופא המשפחה על תופעות גופניות שלא היו קיימות קודם לכן ונמשכות מעל לשבועיים, זכה לביטול או התעלמות ובהמשך התברר שהיו אלה תסמיני סרטן, יש "קייס" בבית המשפט.

כמו בכל תביעת רשלנות רפואית, התובע צריך להוכיח שהייתה רשלנות, שנגרם לו נזק ושקיים קשר סיבתי בין השניים. כלומר, הרשלנות היא זו שגרמה לנזק.     

התובע צריך להוכיח בבית המשפט שללא רשלנותו של הרופא, המחלה הייתה מתגלה קודם לכן, הוא היה מטופל בשלב מוקדם יותר שלה, סיכויי ההחלמה ואיכות חייו היו טובים יותר והיה נחסך ממנו סבל. 

מתי מומלץ לפנות לעורך דין?

מבלי להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית, קשה לדעת האם נזק רפואי, נגרם בצורה ישירה מכשל של איש מקצוע כלשהו. לכן זהו הצעד הראשון שיש לבצע, כאשר חושבים על הגשת תביעה כזאת.

משרד עורכי הדין בעפולה AS – ענבל אפללו ששי, עוסק בתחום הרשלנות הרפואית באבחון סרטן, ויוכל לדעת האם ניתן להוכיח רשלנות במקרה האמור ואלו חוות דעת יש להביא כדי לתמוך בטענות.

בתביעות רשלנות רפואית בסרטן, יש לציין, שהמומחים המספקים את חוות הדעת, באים מתחום האונקולוגיה, גם אם הרופא החשוד ברשלנות אינו מומחה בסרטן, אלא רופא משפחה או רופא נשים. זאת מכיוון שעל פי כללי המשפט, ההתנהלות של איש הרפואה הנתבע, צריכה להיבחן על פי התקנים הגבוהים בתחום בו עוסקת התביעה.

האם ישנה התיישנות לתביעה?

כמו על כל תביעה אחרת בגין רשלנות רפואית, גם תביעות בנושא אבחון סרטן מתיישנות תוך שבע שנים. כלומר, יש להגיש את התביעה לפני חלוף הזמן הזה. גם ללא איום ההתיישנות, מומלץ לטפל בנושא שכזה בהקדם האפשרי, כדי להקל על איתור העדויות והמסמכים וכדי לקדם את שלב קבלת הפיצויים. כמובן שקיימים חריגים לכלל, כל מקרה יבחן לגופו.

מי הנתבע?

הנתבע בתביעות רשלנות רפואית הוא בית החולים, קופת החולים או הנהלת המרפאה הפרטית, בה מועסק הרופא החשוד ברשלנות, בין אם הוא רופא משפחה שהתעלם מתלונות של מטופל ולא הפנה לבירור, רדיולוג שלא הבחין בסימנים מחשידים בתוצאות בדיקות ההדמיה, או אונקולוג שלא אבחן נכונה את סוג הגידול ואת דרגת חומרת המחלה.

איך מתנהל התהליך?

כאשר מתעורר חשד שגידול סרטני לא התגלה בזמן כתוצאה מרשלנות רפואית, חשוב לתעד את כל שלבי הבירור הרפואי שהתרחשו קודם לכן, כולל שמות הרופאים ותאריכי הפגישות ולהגיע עם כל החומר למפגש ראשוני, עם עורך דין רשלנות רפואית.

עורך דין המנוסה התחום, יוכל לייעץ ללקוח, על פי בחינת פרטי המקרה, האם להמשיך בתהליך, או שאין לו עילה לתביעה. אם ניתן להמשיך בתביעה, עורך הדין יגבה אותה בחוות דעת מקצועיות של מומחים בתחום האונקולוגיה.

בהמשך להגשת כתב התביעה לבית המשפט, יגיש הנתבע, קופת החולים או בית החולים המעסיקים את הרופא החשוד ברשלנות, כתב הגנה המגובה החוות דעת מקצועיות נגדיות.

בסיום התהליך, יכריע בית המשפט האם אכן הנזק שנגרם לתובע מקורו ברשלנות רפואית. אם כן, ייקבעו לתובע פיצויים, על פי ראשי נזק כמו עלויות של טיפולים ותרופות, אובדן כושר השתכרות, כאב, סבל וקיצור תוחלת חיים.

מהן עלויות התביעה?

הגשת תביעה בבית המשפט מחייבת גם הוצאות כספיות. ההוצאה העיקרית היא עלות חוות הדעת המקצועיות, התומכות בטענות התביעה לרשלנות רפואית ולמעשה מהוות את הבסיס לתיק.

בנוסף, כוללות עלויות התביעה, תשלום עבור מסמכים רפואיים ועבור אגרות לבית המשפט. אם נפסקים לתובע פיצויים, עליו לשאת גם בשכר טרחת עורך הדין, המחושבת על פי סכום כספי הפיצויים.   

קבלת הפיצויים

אם בית המשפט משתכנע מכתב התביעה ומכריע שהעיכוב באבחון מחלת הסרטן של התובע נגרם מרשלנות רפואית, הוא יפסוק לטובתו פיצויים. סכום הפיצויים מחושב על פי ראשי נזק, כמו עלות של טיפולים, תרופות, ניידות, סיוע של צד שלישי, אובדן כושר השתכרות, כאב, סבל וקיצור תוחלת חיים.

מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית

רשלנות רפואית באבחון
רשלנות רפואית באבחון

רשלנות רפואית באבחון תוכן עניינים אבחון של מחלה או בעיה רפואית ברגע הנכון, הוא לפעמים מה שמפריד בין החלמה וריפוי לבין הידרדרות ואפילו מוות. מתי

למאמר המלא »
רשלנות רפואית בניתוח
רשלנות רפואית בניתוח

רשלנות רפואית בניתוח תוכן עניינים בכל ניתוח קיימים סיכונים ותופעות לוואי. כמו בכל הליך רפואי אחר,  גם בניתוח, עלולות לקרות תקלות. נזק שנגרם למנותח כתוצאה

למאמר המלא »
רשלנות רפואית - עו"ד ענבל ששי
רשלנות רפואית

רשלנות רפואית – המדריך המלא תוכן עניינים רשלנות רפואית, כוח עליון או טעות אנוש שניתן היה למנוע? מדובר בסוגיה רגישה ונפוצה שנדונה רבות בין כותלי

למאמר המלא »