רשלנות רפואית בבית חולים וקופת חולים

תוכן עניינים

רשלנות רפואית הוא אחד מהנושאים הכאובים ביותר עבור אנשים שנפגעו ממנה. מערכת הרפואה נועדה לרפא אנשים, או לכל הפחות להקל את הכאב והסבל שלהם. רשלנות רפואית יוצרת מצב אבסורד שבו מי שאמור לכאורה לרפא אותנו, למעשה פוגע בנו, וגורם לנו נזק בלתי הפיך.

רשלנות רפואית יכולה להתרחש מסיבות רבות, וחשוב מאוד להבדיל בין רשלנות רפואית לבין טיפול לקוי, ובין כוח עליון לטעות אנוש. הנושא נדון רבות בבתי המשפט בשנים האחרונות, ומדובר בנושא מורכב שחייבים לתת עליו את הדעת, לפני שנכנסים להליך משפטי ותביעה בגין רשלנות. אז מהי רשלנות רפואית בבית חולים וקופת חולים והאם כדאי לתבוע בגינה? כל המידע בהמשך.

מהי רשלנות רפואית בבית חולים

רשלנות רפואית מוגדרת כמתן שירותים רפואיים ללא מיומנות נדרשת, או טיפול שאינו על פי כללי הזהירות הסבירה, שבעקבותיו נגרם נזק רפואי למטופל. רשלנות רפואית בבית חולים היא שונה מרשלנות שמתרחשת במקומות אחרים, שכן מדובר במתן שירותי רפואת חירום. הרופאים והמערכת כולה נמצאים תחת לחץ גדול בבית חולים, אשר מהווה את התחנה האחרונה לטיפול בבעיות קשות ומסכנות חיים.

הרופאים נמצאים בבתי חולים עובדים מסביב לשעון, ואל הקלחת הזו נכנסים פקטורים כמו עייפות, חוסר תשומת לב, או שכחה, שעשויים לפגוע במטופלים ולגרום להם לנזק שיכול להתפתח במהירות לבעיה חמורה ומסכנת חיים. אפשר להיתקל ברשלנות רפואית בבתי חולים ובכמה שלבים במהלך הטיפול, החל מאבחון שגוי, דרך רשלנות בניתוח ועד למתן זיהום שלא במתכוון. ועל כך, יש לתת את הדין.

מהי רשלנות רפואית בקופת חולים

רשלנות רפואית בקופת חולים היא שונה מעט מרשלנות רפואית בבית חולים מכיוון שלרוב, לא מדובר ברשלנות שמסכנת חיים באופן מיידי. רשלנות רפואית בקופת חולים סובבת סביב חוסר מקצועיות בפענוח, חוסר אבחון, אי הפנייה לטיפול נוסף, הזנחה וחוסר מעקב.

העובדים בקופות החולים לא עובדים סביב השעון, והם מהווים לרוב את השלב השני בטיפול בחולה, לאחר הרופא הפרטי ולפני הצורך בהפניה לבית החולים. קופות החולים בישראל הם גופים כלכליים שצריכים לייצר הכנסה, ולשם כך, הן מבצעות פעולות שיווקיות ומנסות לייצר מעטפת טיפולית איכותית. עם זאת, בחלק מהמקרים, מתרחשות טעויות שיכולות להשפיע על מטופלים בצורה הרסנית, עקב עבודה רפואית לא נכונה, שלא עומדת בקנה אחד עם החלטות הרופא הסביר.

דוגמאות לרשלנות רפואית בבית חולים ובקופת חולים

רשלנות רפואית בבית חולים יכולה להתבטא בעיקר במתן תרופה שגויה, רשלנות באבחון רפואי, שגיאות במהלך הניתוח, או אי שמירה על היגיינה, שהביאה להעברת חיידק למטופל.

גם טעויות בפירוש של בדיקה, או אי הזמנת בדיקות המשך יכולות להיחשב לרשלנות רפואית, ואם אחד מהאירועים הללו אכן קורה, יש לפנות לשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית למתן סיוע ועצות.

רשלנות רפואית בקופת החולים היא, כאמור, פחות מורכבת, אך עדיין קריטית ומסוכנת. היא יכולה להתבטא בחוסר אבחון, מעקב לקוי, הזנחה של מטופל למרות סימפטומים וקבלת החלטות שגויה שנובעת מיוהרה או מחוסר הרצון להתייעץ עם גורמים רפואיים נוספים.

כאמור, ההבדל המהותי הוא עניין הדחיפות, שכן בבתי החולים, הסיכוי שהטעות תהפוך לקריטית היא גדולה, והטעויות בקופות החולים נוגעות יותר לכשל מתמשך לאורך זמן.

איך לזהות רשלנות רפואית בבית חולים ובקופת חולים?

זיהוי של רשלנות רפואית על ידי המטופל או משפחתו הוא קריטי להצלחה של ההליך המשפטי וקבלת הפיצויים בשלב מאוחר יותר. הרבה מאוד אנשים חושבים ומרגישים שהטיפול הרפואי שהוענק להם היה לוקה בחסר או לא נכון.

תחושות העוול הן גדולות מאוד, אך חשוב להבין שלא כל מקרה רפואי כושל נכנס לקטגוריה של רשלנות רפואית. רשלנות רפואית מתרחשת כאשר הרופא אינו נוקט בזהירות הסבירה המתבקשת, ולוקח החלטות קיצוניות שפוגעות בדיעבד בתהליך ההחלמה של המטופל.

החלטה דרסטית יכולה להיות אי מתן המשך טיפול, מתן כדורים לא נכונים מבלי לבדוק את ההשפעות על המטופל, טעות במהלך ניתוח, או חוסר מעקב צמוד היכן שזה נדרש.

אנשים שמבינים שהחלטת רופא גרמה לתגובת שרשרת של התדרדרות במצב ונזק, צריכים לפנות לשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית לשם מתן ייעוץ והכוונה משפטית.

פוסט טראומה, קושי נפשי ודיכאון שעלול להיגרם מהתהליך

הנזק שנגרם בשל רשלנות רפואית מגיע בעוצמות שונות. יש אנשים שנפגעים קלות, אפילו לא בצורה רפואית גרידא, אלא בצורה אסתטית, ויש מקרים שלצערנו מסתיימים במוות, בעקבות רשלנות רפואית. העוצמות הפיזיות הן שונות, אך הקושי הנפשי הוא תמיד קיים. גם אנשים שסובלים מרשלנות רפואית לאחר טיפול אסתטי שהותיר את חותמו בצלקת, יכולים להיכנס לסוג של דיכאון בגלל השינוי במראה שלהם.

כל הליך כירורגי הוא מלחיץ, על אחת כמה וכמה כשהוא מבוצע בהרדמה מלאה, ולכן פוסט טראומה לאחר ניתוח היא גם פקטור משמעותי, ותבוא לידי דיון בבית המשפט בתביעת רשלנות רפואית.

הקשיים הנפשיים יכולים להיגרם בגלל הרעה בתנאי המחייה או ברמת החיים, וכל אחד מקבל את הקשיים הללו בצורה אחרת. עם זאת, הקשיים הללו צריכים לקבל מענה, ולהתבטא בכספי פיצויים אשר יעזרו להתמודד עם הקשיים הפיזיים, אך גם עם עוגמת הנפש ועם הקשיים הנפשיים.

האם ישנה התיישנות?

נושא ההתיישנות בתוך תביעת רשלנות רפואית הוא יחסית מורכב, מפני שהוא מתייחס ליום בו התגלה הנזק. החוק אומר שבתוך שבע שנים מגילוי הנזק, מתחילה תקופת ההתיישנות של המקרה, אם כי תביעת רשלנות רפואית היא יוצאת דופן, כי גילוי הנזק יכול להתרחש בנקודות זמן שונות, ולבטח במקרים של חוסר מעקב, או אבחון שגוי, שגרם לכשלים בהמשך הדרך.

יש לציין, במקרה של קטינים, חוק ההתיישנות חל עליהם כשבע שנים לאחר יום ההולדת ה-18 שלהם, שהופך אותם לבגירים בעיני החוק.

תהליך הגשת התביעה – נגד מי היא מוגשת?

הליך של הגשת תביעת רשלנות רפואית אינו מוגש נגד הרופא האישי או הצוות המטפל, אלא כנגד הגוף הרפואי הרלוונטי – בית החולים או קופת החולים. ההליך מתחיל בראש ובראשונה במפגש עם עורך דין רשלנות רפואית אשר יסביר למטופל את חובותיו וזכויותיו, ינסה לפצח את המקרה ולראות האם יש ללקוח שלו קייס לבית המשפט, וכמובן יסייע גם באיסוף החומרים הרלוונטיים. חשוב לציין, שהטכנולוגיה בימינו מתקדמת, והנושא של איסוף החומרים לתביעת רשלנות הוא קל ונגיש יותר מאשר בעבר.

איסוף המסמכים והעדויות זהו נושא חשוב מאוד שיכול להכריע את המשפט, כאשר המסמך החשוב ביותר הוא חוות דעת רפואית מקצועית. חוות דעת רפואית מכילה את ההתנהגות האידיאלית של הרופא הסביר במקרה הנדון, והיא ניתנת על ידי רופא שהוא אוטוריטה בתחום הרפואי המדובר. ככל שחוות הדעת תהיה איכותית יותר, כך יהיה קל יותר לעורך הדין להרים את סכום הפיצויים ולזכות במשפט.

מתי מומלץ לפנות לעורך דין?

הפנייה לשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית צריכה להיעשות בשלב מוקדם יחסית בתהליך, רגע לאחר הבנת הנזקים. ככל שניגשים לעורך דין בשלב מוקדם יותר, מבטלים את הסיכוי להתיישנות ומגדילים את הסיכוי לזכות בתיק, בעקבות העובדה שהחומרים הם "טריים" והנזק עוד נראה לעין.  כמו כן, בפנייה מוקדמת לעורך דין מומחה, ניתן להימנע מטעויות עתידיות כמו: פנייה לרופא או עימות עם גורמים אחרים בקופות או בתי החולים.

קבלת פיצויים

זכייה במשפט של רשלנות רפואית תסתיים ברוב המקרים במתן סכום פיצויים מכובד. גובה סכום הפיצויים הוא כמובן משתנה בהתאם לתיק באופן ספציפי. מקרה הקיצון הוא כאשר אדם בריא באופן כללי נפטר בעקבות רשלנות רפואית, אזי שהגוף הרפואי הנתבע ייאלץ לשלם הרבה מאוד כסף למשפחתו.

בטיפולים קוסמטיים קלים בהם נראה שיש רשלנות רפואית, ייתכן שהסכום יהיה קטן יותר, וישקף את הפגיעה הקלה יחסית אצל התובע. במסגרת הפיצויים, באים לידי ביטוי כמה נושאים, כולל אובדן כושר עבודה, נזקים עתידיים, הוצאות על טיפולים רפואיים, כאב וסבל, קיצור תוחלת החיים ואפילו קשיים נפשיים. את הערכת סכום הפיצויים יבצע עורך דין רשלנות רפואית עוד בשלב הראשוני של ההתקשרות והייעוץ הראשוני.

מהן העלויות?

העלויות של הליך תביעת רשלנות רפואית משתנות. העלות הזניחה יחסית היא עלות איסוף הראיות ותשלום האגרה, שיכולה לנוע בין 800 ל-1,600 שקלים. ההוצאה העיקרית היא העלות של חוות הדעת הרפואית, שיכולה להכריע את המשפט, שעלותה בין 6,000 ל-20,000 שקלים, וזאת מלבד העלות של עורך הדין עצמו, שעשויה גם היא להגיע לכמה אלפי שקלים.

את כל הפירוט לגבי העלויות מקבלים התובעים כבר בפגישה הראשונית עם עורך דין רשלנות רפואית כך שיהיה ניתן להבין את גודל ההרפתקה הכלכלית שנכנסים אליה, והאם הטרחה שווה את התמורה.

משרד עורכי הדין  AS -ענבל אפללו ששי בעפולה, הינו אחד המשרדים המובילים בתחום הרשלנות הרפואית בישראל. אם נתקלתם במקרה רשלנות וחשוב לכם שידכם תצא על העליונה, צרו עימנו קשר עוד היום 04-8331212, בהצלחה.

מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית

רשלנות רפואית באבחון
רשלנות רפואית באבחון

רשלנות רפואית באבחון תוכן עניינים אבחון של מחלה או בעיה רפואית ברגע הנכון, הוא לפעמים מה שמפריד בין החלמה וריפוי לבין הידרדרות ואפילו מוות. מתי

למאמר המלא »
רשלנות רפואית בהריון
רשלנות רפואית בהריון

רשלנות רפואית בהריון תוכן עניינים תהליך ההריון הוא בעיקר משמח ומרגש, אבל גם טומן בחובו לא מעט סכנות לאם ולעובר. מתי שיבוש שהתרחש במהלך ההריון

למאמר המלא »