רשלנות רפואית בהריון

תוכן עניינים

תהליך ההריון הוא בעיקר משמח ומרגש, אבל גם טומן בחובו לא מעט סכנות לאם ולעובר. מתי שיבוש שהתרחש במהלך ההריון הוא תוצאה של רשלנות רפואית? מתי כדאי לתבוע? ולמה צריך להיעזר בשירותי עורך דין רשלנות רפואית? הבאנו לכם את כל המידע החשוב.

תשעה חודשים, ארבעים שבועות, איך שתספרו את זה, תקופת ההריון מתאפיינת בציפייה נרגשת ובלא מעט דאגה ותקווה, שהכול יתנהל כשורה והלידה תעבור בשלום. הדאגה, יש לומר, מוצדקת לעיתים. במצב שבו מתפתח עובר ברחם, שום דבר אינו מובן מאליו ויש לצפות לכל תרחיש במהלך ההריון, בלידה או אחריה.

מהי רשלנות רפואית בהריון?

רשלנות מוגדרת על פי החוק כתפקוד מקצועי שאינו עומד בתקן הסביר, כך גם לגבי תפקודם של רופאים בהליכים רפואיים בכלל ולעניינינו, גם בתחום ההיריון. בכפוף להוכחה שנגרם ליולדת או לעוברה נזק, ניתן להוכיח לעיתים באמצעות חוות דעת מקצועיות, שהסיבה לנזק הייתה רשלנות רפואית במהלך ההיריון או במהלך הלידה.

סימנים שיכולים להעיד בדיעבד על קיומה של רשלנות וניסיון להסתיר אותה, הם הוצאת המלווה של היולדת מחדר הלידה על ידי הצוות הרפואי, זימון רופאים רבים, לרבות רופאים בכירים, לחדר הלידה, הסתרת מידע או מתן תשובות מעורפלות ליולדת ובני משפחתה, התנהלות מחשידה של הצוות לפני הלידה או במהלכה ועוד.

 

עילות נפוצות לתביעות רשלנות רפואית בהריון

בין המקרים המגיעים לבתי המשפט בתביעות רשלנות רפואית בהריון, ניתן למצוא כאלה בהם לא אובחנו בעובר מום או תסמונת גנטית מבעוד מועד, מה שנקרא בשפה המשפטית, "הולדה בעוולה".

השיטות לאיתור מומים בעובר הן רבות כיום: בדיקה גנטית של שני ההורים לאיתור מחלות תורשתיות עוד לפני הכניסה להיריון, בדיקות חלבון עוברי, שקיפות עורפית, מי שפיר, סקירות מערכות ובדיקות אולטרסאונד תכופות.

אולם, עדיין קיימים מקרים בהם לא מאובחנים מומים או תסמונות גנטיות בעובר, להורים לא ניתנת האפשרות לשקול סיום של ההיריון והם מוצאים עצמם מטופלים בילד נכה או חולה. עילות לתביעה על רקע זה יכולות להיות אי הפנייה לייעוץ גנטי, אבחון גנטי שגוי ואי גילוי מומים או תסמונות מולדות בעובר.

עילה נוספת לתביעות רשלנות רפואית בלידה, היא לידת פג שלא נמנעה. התובעת יכולה לטעון במקרה כזה, שהצוות לא התייחס לעברה המיילדותי שכלל לידה מוקדמת או לממצאים אחרים בהריון שלה, כמו היריון מרובה עוברים, קיצור מוקדם של צוואר הרחם וכדומה, שהיו יכולים לנבא לידה מוקדמת ודרשו התייחסות מיוחדת. לידה מוקדמת, עלולה להותיר את היילוד עם נזקים בלתי הפיכים, לרבות נזק מוחי, שיצריכו טיפול מיוחד לכל אורך חייו.

לחילופין, ישנם מקרים שבהם עיכוב של לידה יתר על המידה, הוא זה שגרם לנזק. במצבים כמו רעלת הריון או כשמבחינים בפיגור בהתפתחות העובר הרחם, נדרש ליילד לפני סוף ההיריון, כדי למנוע פגיעה באם או בעובר.

גם מקרים קיצוניים של מות עובר ברחם, מגיעים פעמים רבות לבית המשפט בתביעות רשלנות, בטענה שמות העובר נגרם מהתעלמות ממצוקה שלו ברחם או מתלונות של היולדת. 

עילות נוספות לתביעות רשלנות רפואית בהריון

במקרים שבהם מתרחשת במהלך ההריון הפלה טבעית או יזומה, יש צורך לבצע גרידה והיסטרוסקופיה (בדיקה אבחנתית של חלל הרחם באמצעות סיב אופטי). כאשר הפעולות הללו משתבשות ונגרם נזק לרחם או לפוריות האישה, ניתן באמצעות ראיות רפואיות להוכיח רשלנות.

עילות נוספות נוגעות בכישלון של הצוות הרפואי לאתר מצבי סכנה בזמן. למשל, הריון חוץ רחמי שאינו מאובחן בזמן ומופסק באמצעים רפואיים, עלול אף לגרום למות האישה ההרה.

רעלת הריון היא מצב חריג נוסף שיש לאתר בזמן. רעלת הריון מתבטאת בין השאר ביתר לחץ דם, הקאות וקוצר נשימה, מופיעה לרוב בשליש השני או השלישי של ההריון ועלולה להוביל לנזקים בריאותיים ואף למות האם או העובר. 

כך גם לגבי סוכרת הריון, המתבטאת בהצטברות גלוקוז בדם. כאשר הסוכרת ההריונית לא מאובחנת ומטופלת בזמן, היא עלולה לגרום לנזקים לאם ולעובר.

תאימות RH בין האם לעובר, הוא מדד נוסף שיש לבדוק במהלך ההריון, כדי למנוע לנזקים ליילוד וכן הימצאות חיידקים ונגיפים בגוף האם, שעלולים לעבור ליילוד ולהביא למצבים בריאותיים קשים.

תביעות בגין אי מסירת מידע

אישה הרה מחויבת לעבור בדיקות שונות במהלך ההיריון וחובתו של רופא הנשים שמבצע את מעקב ההריון, ליידע אותה על הבדיקות ועל המועד הנכון לבצע אותן. אישה בהריון שלא ביצעה בדיקה כלשהי בשל חוסר ידיעה ובשל כך נגרם נזק לה או לעובר, יכולה להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד אותו רופא נשים שטיפל בה.

תביעות אי מסירת מידע אחרות, נוגעות לאזהרות שעל הרופא המטפל לספק לאשה ההרה, בדבר הנזקים בנטילת תרופות מסוימות בזמן ההריון, לבריאות העובר.

תביעת רשלנות בגין נזק נפשי לכל החיים

רשלנות רפואית בהריון מותירה את הנפגעים עם נזק נפשי לכל החיים. תחשבו על זה, זוג הורים טרי שחולם להקים משפחה ולהביא ילד לעולם, סומך על הצוות הרפואי שיעשה את כל הבדיקות הנדרשות על מנת להביא לעולם ילד בריא מבחינה פיזית וקוגניטיבית.

נמסר לזוג שעל פי הבדיקות – הכל תקין, אך למרבה הצער, מסתבר שזאת הייתה טעות מרה באבחנה, ומדובר בילד בעל תסמונת או נכות משמעותית, מה שישנה להורים אלו את כל החיים מקצה לקצה.

הנזק הנפשי שקורה במקרה שכזה הוא בלתי הפיך – הן לוולד והן להורים. ברגע שהורים נותנים את אמונם במערכת הרפואית, וישנה טעות פטאלית שכזו, אין דרך חזרה, לנצח הספק יקנן ויותיר טעם מר של חוסר אמון.

 

מתי חלה התיישנות על תביעת רשלנות רפואית בהריון?

על תביעת רשלנות רפואית בהריון הנוגעת לנזק שנגרם לאשה ההרה, חלה התיישנות כעבור שבע שנים, כך גם לגבי תביעות על רשלנות בגילוי מום מולד או תסמונת גנטית בעובר, שכן עילת התביעה כאן היא של ההורים.

במקרה שנגרמו לעובר נזקים אחרים במהלך ההריון או בשל רשלנות רפואית, הנפגע יכול להגיש את התביעה בשם עצמו כשהוא בגיר, עד הגיעו לגיל 25.  

 

למה מומלץ לפנות לעו"ד רשלנות רפואית?

כאשר מתכוונים להגיש תביעת רשלנות רפואית, יש להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית. עורך דין העוסק בתחום, יכול לדעת האם יש ממש בתיק כבר בשלבים הראשונים ולבחור במומחים המתאימים למתן חוות הדעת המקצועיות שיחזקו את התיק. בנוסף, עורך הדין מספק ייצוג וליווי משפטי לתובע, לכל אורך שלבי התהליך ועד לקבלת הפיצויים.   

מהם שלבי תהליך הגשת התביעה?

הליך הגשת תביעה על רשלנות רפואית בהריון ובכלל, יכול להיות מורכב וממושך, אך לעיתים ניתן לקצר אותו בהגעה להסכם פשרה עם הנתבעים.

הוא מתחיל בפגישה הראשונית עם עורך דין רשלנות רפואית, שבוחן את המסמכים הרפואיים שבידי הנפגע, המבקש להגיש תביעה. בשלב הבא נאספים מסמכים נוספים, אם יש צורך, מתקבלות חוות הדעת המקצועיות והתיק מוגש לבית המשפט.

הנתבע, שהוא קופת החולים או בית החולים בו מועסקים אנשי הצוות הרפואי החשודים ברשלנות,  מגיש כתב הגנה ומביא חוות דעת מקצועיות מטעמו.

בית המשפט בוחן את הראיות ומכריע האם אכן הנזק שנגרם לתובע הוא תוצאה של רשלנות רפואית ואם כך, קובע לטובת התובע פיצויים על הנזק. 

עלויות של תביעת רשלנות רפואית

ההוצאות העיקריות הצפויות למי שמתכוון להגיש תביעת רשלנות רפואית, הן חוות הדעת המקצועיות, שבלעדיהן לא ניתן להגיש את התביעה. מדובר בסכומים הנעים בין 6,000-20,000 שקלים, לעיתים, במקרים סבוכים יותר נדרשת יותר מחוות דעת אחת.

ניתן כיום להיעזר במימון תביעות רשלנות רפואית על ידי גופים העוסקים בכך, כשהתובע מתחייב להחזיר את הכספים רק אם יזכה בכספי הפיצויים. 

בנוסף, על התובע לשאת בעלויות של המצאת המסמכים הרפואיים ותשלומי אגרות לבית המשפט וכן בעלות שכר טרחת עורך דין רשלנות רפואית, הנגבית רק במקרה של זכייה בתיק ומחושבת על פי גובה הפיצויים בהם זכה התובע. 

קבלת הפיצויים

במידה והתובע זוכה בתיק הרשלנות הרפואית בהריון, סכומי הפיצויים מחושבים על פי עלויות הנזקים שנגרמו לאם או לעובר. 

בין הנזקים המגיעים לתביעות בבתי המשפט, אפשר למצוא מות עובר ברחם, נזקים שנגרמו ליילוד בשל מצוקה בתעלת הלידה, נזקים שנגרמו ליולדת או ליילוד בשל היפרדות שלייה, לידת ילד עם מום או תסמונת תורשתית שלא התגלו בהריון, נזקים שנגרמו ליילוד בשל לידה מוקדמת, נזקים שנגרמו לאשה ההרה בשל רעלת הריון או סוכרת הריון שלא אובחנו ועוד.

הפיצויים מחושבים על פי הוצאות כמו טיפולים, תרופות, שיקום, התאמת דיור וניידות, פגיעה בכושר השתכרות, עזרת צד שלישי, כאב וסבל וקיצור תוחלת חיים.

מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית

רשלנות רפואית בניתוח
רשלנות רפואית בניתוח

רשלנות רפואית בניתוח תוכן עניינים בכל ניתוח קיימים סיכונים ותופעות לוואי. כמו בכל הליך רפואי אחר,  גם בניתוח, עלולות לקרות תקלות. נזק שנגרם למנותח כתוצאה

למאמר המלא »
רשלנות רפואית בלידה
רשלנות רפואית בלידה

רשלנות רפואית בלידה תוכן עניינים לידה היא אחד מאירועים היותר מרגשים ומשמחים בחיים, אולם, יחד עם זאת היא טומנת בחובה סיכונים, גם בעידן המיילדות המודרנית.

למאמר המלא »