רשלנות רפואית בלידה

תוכן עניינים

לידה היא אחד מאירועים היותר מרגשים ומשמחים בחיים, אולם, יחד עם זאת היא טומנת בחובה סיכונים, גם בעידן המיילדות המודרנית. אז מתי תקלה בלידה מוגדרת כרשלנות רפואית בלידה? איך ניתן להוכיח רשלנות רפואית? את מי תובעים וכמה זה עולה לכם? כל התשובות במאמר הבא.

למרות התקוות הגדולות שהכול ילך בקלות ובמזל טוב, גם לידה, כמו כל הליך רפואי אחר, עלולה להשתבש ולהותיר את היולדת, היילוד, או שניהם, עם נזקים בלתי הפיכים ואף חמור מכך, להוביל למוות. כאשר הגורם לשיבוש בלידה, לפניה או אחריה, הוא תפקוד לקוי של הצוות המטפל, ניתן להוכיח בבית המשפט שמדובר ברשלנות רפואית ולזכות בפיצוי כספי.

מהי רשלנות רפואית בלידה?

כשמדברים על רשלנות רפואית, מדברים על התנהלות שאינה זהירה או אינה עומדת בתקן הסביר, מצד הצוות הרפואי. רשלנות רפואית בלידה, מוגדרת במקרים בהם ישנן הוכחות לכך שהתבצעה חריגה מתקני הזהירות המתבקשים, או בוצע הליך רפואי לא תקין, מרגע הגעתה של היולדת לבית החולים, במהלך הלידה ואחריה.

 

מקרים נפוצים של רשלנות רפואית בלידה

עילות לתביעות רבות בתחום הרשלנות הרפואית בלידה, עוסקות בהחלטה שגויה על טכניקת הלידה, כמו ביצוע ניתוח קיסרי במקרים בהם עדיף היה לבצע לידה טבעית ולהפך, לידה מכשירנית שלא לצורך, אי ביצוע זירוז לידה במקרים שהיה בו צורך, עיכוב בלידה הגורם למצוקה עוברית ועוד.

עילות נוספות עשויות להיות שימוש בציוד לא מתאים, קריאה לא נכונה או לא רציפה של המוניטור והתעלמות ממצוקה עוברית כמו: מחסור בחמצן, כליאת כתפיים, כריכת חבל טבור ועוד, אי התייחסות לנתונים רפואיים ייחודיים של היולדת או העובר, שימוש שגוי במשככי כאבים, מדידה שגויה של משקל היילוד לפני הלידה שמובילה להחלטות שגויות בלידה, היעדרות של רופא בכיר בחדר הלידה וטיפול שגוי ליילוד לאחר הלידה.

הנזקים שעלולים להיגרם מרשלנות ליולדת וליילוד הם רבים וקשים ובהם לידה מוקדמת ופגות, נזקים התפתחותיים ליילוד, גרימת קרע משמעותי ליולדת ועוד.

סיבוך נוסף שעלול להיגרם מטיפול רשלני בלידה, הוא "שארית שלייה", מצב שבו השלייה לא נפלטת בשלמותה מהרחם לאחר הלידה, כפי שהיא אמורה. הגורמים לכך יכולים להיות מבנה לא תקין של הרחם או כאשר רקמת השלייה נעוצה בשריר הרחם.

מצב של שארית שלייה הינו מצב מסוכן שעלול לגרום לזיהום, לדימומים מהנרתיק, לכאבים, להיווצרות הידבקויות וחסימות בחלל הרחם, לתסמונת אשרמן שעלולה לפגוע בפוריות היולדת, ואף לסרטן של תאי השלייה.

במקרים בהם היוותרות שארית שלייה ברחם היא תוצאה של התעלמות מסימני אזהרה, או כשל בבדיקות הרירית וחלל הרחם לאחר הלידה על ידי הצוות הרפואי, ייתכן שיהיה להוכיח שנגרמה רשלנות רפואית בלידה.

נזק נפשי

רשלנות רפואית בלידה עשויה לגרום לנזק פיזי ליולדת ולוולד, אך לא רק. לעיתים הטראומה מותירה צלקת נפשית עמוקה.

רשלנות רפואית בלידה מותירה עימה פוסט טראומה, המאופיינת בהפרעות חרדה, הימנעות ופחד מכל אירוע שעשוי להזכיר את הלידה.

חמור מכך, לעיתים מתפתחות תחושות של חוסר עניין, חוסר אונים, חוסר סבלנות ודיכאון כתוצאה מרשלנות רפואית, אך לא תמיד הנפגעות יודעות לשים את האצבע על הקשר בין הטראומה שחוו לבין חיי היום יום, מה שמותיר אותן בתחושת אשמה תמידית שמשהו בהן "לא בסדר".

הסיבה לכך טמונה בעובדה שלידה רשלנית יוצרת שבר אמון של היולדת עם הצוות והממסד הרפואי ומותירה ספק גם במערכת בריאות הנפש.

לא תמיד הטראומה מקבלת ביטוי סמוך למועד הלידה. בהרבה מקרים הטראומה נמצאת במינון נמוך, ועם התרחשות אירוע מסוים בחיים הטראומה תופסת תאוצה ומשתלטת על חיי היום יום.  

למה כדאי לפנות לעורך דין רשלנות רפואית בלידה?

כדי לקדם תביעת רשלנות רפואית בלידה ולמצות את זכויותיכם כנפגעים, יש צורך בשירותיו של עורך דין מומחה בתחום הרשלנות הרפואית מכיוון שמדובר בנושא מורכב ומסובך.

משרד עורכי הדין AS – ענבל אפללו ששי ושות' מכיר את התחום על בוריו ויוכל להעריך את היתכנות התביעה עוד לפני שלב חוות הדעת המקצועיות. המשרד גם יפעל להשגת חוות הדעת, להגשת התביעה ולייצוג זכויותיכם לאורך כל התהליך ועד לקבלת כספי הפיצויים.  

איך מוכיחים רשלנות רפואית בלידה?

בתביעת רשלנות רפואית בלידה, נבדקת ההתנהלות של הצוות הרפואי במבחן ההתנהלות הסבירה ונבדק האם ההליך נוהל בצורה מקצועית, האם לא הייתה חריגה מהנהלים, האם נלקחו ההחלטות הנכונות והאם הייתה הקשבה ליולדת ולצרכיה. 

חשוב לציין שלא כל נזק שנגרם במהלך הלידה, הוא תוצאה של רשלנות רפואית. כדי להוכיח רשלנות רפואית, צריך להוכיח שבוצעה הפרת חובת הזהירות, נזק וקשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק שנגרם. כמו בכל תביעת נזיקין, יש להוכיח שתפקודו של הנתבע, הוא זה שגרם לנזק לתובעת.

את טענות התביעה, מוכיחים באמצעות חוות דעת של מומחים ברפואה ועל בסיס הרשומות מבית החולים. הנתבע מנגד, מגייס מומחים משלו להצגת טענות סותרות.

מי הם הנתבעים?

בתביעת רשלנות רפואית בלידה, נבדק התפקוד של כל הצוות הרפואי המעורב, כולל האחיות והרופאים במחלקת הנשים, המיילדות והרופאים בחדר הלידה וצוות מחלקת היולדות והפגייה. אבל הצד הנתבע בבית המשפט, הוא בית החולים או קופת החולים בהם מועסקים אנשי הצוות. כשמדובר ברופא פרטי, תביעת הרשלנות תוגש נגדו אישית.

את הפיצויים לתובעת, במידה שנקבעו כאלה, משלמת חברת הביטוח של המוסד הרפואי או של הרופא הפרטי, במסגרת ביטוח אחריות מקצועית.  

חוק ההתיישנות

אם עולה החשד שנגרם לכן נזק במהלך לידה כתוצאה מרשלנות רפואית בלידה, חשוב שתפעלו בנושא בהקדם, מאחר שמדובר בתהליך ממושך שיש לו דד ליין. קחו בחשבון שיש חוק התיישנות על תביעת רשלנות רפואית, וניתן להגיש אותה לבית המשפט אך ורק עד 7 שנים ממועד האירוע.

תהליך הגשת תביעת רשלנות רפואית בלידה

השלב הראשון בהגשת תביעת רשלנות רפואית בלידה, הוא איסוף מסמכים ועדויות שיש ביכולתם להצביע על רשלנות. לאחר מכן, יש לפנות לעורך דין רשלנות רפואית מומחה, שיבחן את המסמכים הרפואיים ויחליט האם יש "קייס" וכדאי להתקדם עם התיק.

השלב הבא הוא בקשת חוות דעת ממומחים רפואיים בתחום המיילדות ורפואת הנשים. חוות הדעת המקצועית היא חלק מכריע בתיק, ובסמכותה להצביע על קיומה של רשלנות. כלומר, על קשר סיבתי בין התנהלות הצוות הרפואי לבין הנזק שנגרם ליולדת או ליילוד.

לאחר הגשת התביעה המגובה בחוות דעת מקצועיות לבית המשפט, הנתבע מגיש כתב הגנה עם חוות דעת מקצועיות משלו. לעיתים בשלב זה נעשה ניסיון להגיע לפשרה בין שני הצדדים.

אם לא מגיעים לנוסחת פשרה, שני הצדדים מציגים לבית המשפט את הראיות שבידיהם ובית המשפט מגיע לפסק הדין, בו נקבע האם התובעת זכאית לפיצויים בגין רשלנות ובאיזה סכום.  

 

על איזה נזקים מגיע פיצוי ואיך הוא מחושב?

תביעות רבות אודות רשלנות רפואית בלידה, מסתיימות בקביעת פיצויים לתובעת. לפיכך, אם נגרם ליולדת או ליילוד נזק כלשהו במהלך הלידה, ולאור העובדה שלעיתים מדובר בנזקים בלתי הפיכים, חשוב לבדוק את האפשרות להגשת תביעת רשלנות רפואית.

גובה הפיצוי מחושב על פי הנזק שנגרם ליולדת או ליילוד ולמשפחתם. זה כולל הזדקקות לטיפולים, תרופות, ניידות ואבזרי עזר לטווח הארוך ואובדן כושר השתכרות בעתיד, במקרה שהיילוד סובל מנזק בלתי הפיך. כמו כן, נכללים בתביעות כאלה "ראשי נזק" נוספים כמו כאב, סבל ועוגמת נפש ונזקים הספציפיים למקרה המדובר.  

הפיצוי הכספי בתביעות נזיקין כמו תביעת רשלנות רפואית בלידה, מחושב על פי עלויות של הוצאות רפואיות, עזרת צד שלישי, פגיעה בכושר ההשתכרות וכאב וסבל, בהווה ובשנים שיבואו.

עלויות תביעת רשלנות רפואית

בכל הגשת תביעה כרוך הימור מסוים, מחד, הפיצוי אינו מובטח מראש, ומאידך ישנן עלויות. העלויות כוללות: אגרת בית משפט (700-1,800 שקלים), כאשר ההוצאה הכבדה ביותר, היא חוות הדעת המקצועיות, שעלותן נעה בין 6,000-20,000 שקלים, בהתאם למומחה ולמורכבות המקרה. 

כאשר יש קושי לממן את עלויות חוות הדעת, ניתן להיעזר בגופים שונים, המסייעים לממן חוות דעת מקצועיות לנפגעי רשלנות רפואית.

עלות נוספת הכרוכה בהגשת תביעה, היא שכר טרחת עורך דין רשלנות רפואית, אך היא משולמת רק במקרים בהם התובעת אכן זכתה בכספי הפיצויים. שיעור שכר הטרחה של עורך הדין עומד לרוב על 35%-25% מסכום הפיצויים, בהתאם למורכבות התיק.   

מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית

רשלנות רפואית בהריון
רשלנות רפואית בהריון

רשלנות רפואית בהריון תוכן עניינים תהליך ההריון הוא בעיקר משמח ומרגש, אבל גם טומן בחובו לא מעט סכנות לאם ולעובר. מתי שיבוש שהתרחש במהלך ההריון

קרא עוד »
רשלנות רפואית - עו"ד ענבל ששי
רשלנות רפואית

רשלנות רפואית – המדריך המלא תוכן עניינים רשלנות רפואית, כוח עליון או טעות אנוש שניתן היה למנוע? מדובר בסוגיה רגישה ונפוצה שנדונה רבות בין כותלי

קרא עוד »