רשלנות רפואית בניתוח קיסרי

תוכן עניינים

ניתוח קיסרי, הידוע גם בשם "לידת חתך", הוא לא חלומה של אף יולדת, אבל לפעמים אין מנוס. לרוב, הניתוח עובר בשלום, אבל לא תמיד. מתי מדובר ברשלנות רפואית ואיך מגישים תביעת פיצויים? כל המידע בהמשך.

בקרב יולדות רבות הלידה נתפסת כיום כסוג של "טקס" יותר מאשר הליך רפואי, ולכן, לא פעם, נשים מעדיפות לקיים אותו בג'קוזי הביתי עם הבעל והילדים. אך חשוב לזכור, שלידה היא אירוע בלתי צפוי, שיכול בקלות להסתבך. אחד הסיבוכים הנפוצים, הוא הכורח לבצע ניתוח קיסרי.

גורמים לניתוח קיסרי

במהלך הלידה מצבים, לא מעטים, עלולים להוביל להחלטה לבצע ניתוח קיסרי במקום לידה נרתיקית. ישנם גורמים רבים המובילים לניתוח קיסרי בלידה כגון: אי התקדמות בפתיחה או בירידת ראש העובר וחוסר יכולת לבצע לידה מכשירנית, מצוקה עוברית המודגמת במוניטור, עובר במנח עכוז, שליית פתח או היפרדות שלייה, משקל עובר גבוה (מעל 4.5 ק"ג בדרך כלל בקרב נשים עם סוכרת הריונית), הריון מרובה עוברים ועוד.

שיקולים נוספים בבחירת ניתוח קיסרי, עשויים להיות מצוקה של היולדת, בעיות מבניות של היולדת כמו צוואר רחם צר, מיומה בצוואר הרחם המונעת את מעבר היילוד, זיהום בתעלת הלידה, לידות קודמות של היולדת שהתבצעו גם בניתוח קיסרי ומשקל יתר או גיל מבוגר של היולדת.

לצד ניתוחי החירום המתבצעים בהתאם לנסיבות, יש גם ניתוחים קיסריים יזומים ומתוכננים מראש. זה קורה כאשר היולדת מעדיפה מסיבה כלשהי ניתוח על פני לידה נרתיקית, לעיתים ממניע של תזמון יום הלידה לתאריך מסוים. מתכננים ניתוח קיסרי מראש, גם כאשר גורמי הסיכון של היולדת או היילוד ידועים ונחיצותו של הניתוח ברורה ואז קובעים אותו לשבוע ה-39 להריון. על רשלנות רפואית בהריון קראו כאן

מהי רשלנות רפואית בניתוח קיסרי?

ניתוח קיסרי מתבצע לרוב בהרדמה אפידורלית, המשתקת את התחושה בפלג הגוף התחתון בלבד. הוא כולל חיתוך, לרוב אנכי, של דופן הבטן והוצאת העובר והשלייה.

הנזקים והסיבוכים שעלולים להיגרם ליולדת רבים: פגיעות מההרדמה האפידורלית, איבוד דם מסיבי, ניקוב מעיים שעלול לגרום לזיהום ואף לאלח דם (תגובה חיסונית מסכנת חיים לזיהום), דלקת ברחם, בכליות ובדרכי השתן, זיהום בחתך הניתוח בשל תפירה רשלנית ועוד. 

גם היילוד, עומד בפני סיכונים. ניתוח קיסרי רשלני, עלול להביא למעיכה ולשבירת עצמותיו, לפציעות בשל חיתוך לא נכון או פגיעות בעקבות לידה מוקדמת, אם הניתוח התבצע בשלב מוקדם מדי בהריון.

כמו כן, היילוד עלול ללקות בבעיות בדרכי הנשימה, מכיוון שריאותיו לא מתרוקנות מנוזלים כמו בלידה טבעית, בשל הלחץ המופעל על גופו בתעלת הלידה.

כאשר נגרם ליולדת או ליילוד נזק מניתוח קיסרי, ניתן לנסות להוכיח שהסיבה לנזק הייתה רשלנות רפואית בלידת קיסרי. רשלנות רפואית מוגדרת כתפקוד שאינו עומד בדרישות המקובלות ומזיק למטופל.

במקרה של ניתוח קיסרי, הנזק, שהוא לעיתים בלתי הפיך, יכול להיגרם מרשלנות של הצוות הרפואי לפני, במהלך או אחרי ההליך הכירורגי, אך יש להוכיח קשר סיבתי בין התנהלות הצוות, לבין הפגיעה.

 

מקרים נפוצים של רשלנות רפואית בניתוח קיסרי

תביעות רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, עוסקות במקרים בהם היולדת או היילוד ניזוקו בעקבות תקלות או חוסר זהירות במהלך הניתוח, לפניו או אחריו.

ישנן עילות נפוצות לתביעות רשלנות רפואית כגון: אי זיהוי הצורך בביצוע ניתוח קיסרי או ביצוע הניתוח באיחור, ביצוע ההרדמה בצורה לא תקינה, רשלנות במעקב שלאחר הניתוח וכשל באבחון הרפואי בבעיות שהתעוררו בעקבות הניתוח.   

בנוסף, תביעות רבות עוסקות בביצוע לא תקין של הניתוח עצמו, כמו למשל, חיתוך לא נכון שגרם פציעה או חבלה לעובר, לדימומים פנימיים או לפגיעה באיברים פנימיים של האם, היווצרות קרישי דם כתוצאה מהניתוח, הידבקות איברים, פגיעה עצבית והיווצרות דלקות וזיהומים.    

עילה נוספת לתביעת רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, היא אי מסירת המידע המקיף מצד הרופא, בטרם הניתוח. מחובתו של הרופא ליידע את היולדת בדבר דרכי לידה אחרות אם הדבר אפשרי, וכן לפרט בפניה את כל הסיכונים והסיבוכים האפשריים בניתוח, ולהחתים אותה על טופס של "הסכמה מדעת".

סיבוכים אפשריים בניתוח קיסרי

כמו בכל הליך פולשני אחר, יש סכנה לסיבוכים לאחר ניתוח קיסרי. כרבע ואף יותר מהניתוחים הקיסריים המתבצעים בישראל, מסתיימים בסיבוכים בקרב היולדת או היילוד.

מבחינת היולדת, סיבוכים אפשריים הם דימומים פנימיים, דלקות, זיהומים ברחם ובדרכי השתן ובמקרים נדירים יותר, קריש דם או תסחיף ריאתי, שעלול להביא לקריסת מערכות ואף למוות. 

סיבוכים בקרב היילוד בעקבות ניתוח קיסרי, יכולים להתבטא בפגיעות פיזיות, בקשיי נשימה בשל הצטברות נוזלים בריאות וציון אפגר נמוך, בשל מצוקה במהלך הלידה, חומרי ההרדמה שניתנו לאם או המחסור בגירוי התחושתי, שיילוד מקבל בלידה טבעית במהלך המעבר בתעלת הלידה.

פוסט טראומה או דיכאון לאחר הניתוח

נזק נוסף שעלול להיגרם ליולדת בניתוח קיסרי, הוא בתחום הנפש. להבדיל מהתופעה הנפוצה של דיכאון לאחר לידה, כאן מדובר בתסמונת של פוסט טראומה או דיכאון, הנגרמים מחוויית הניתוח עצמו.

למצב שבו קיים הכרח בניתוח קיסרי יש (בשונה מלידה רגילה) מאפיינים של מצב חירום, שעלול לעורר אצל היולדת תחושת חרדה, שיהפכו בעתיד לפגיעה נפשית מתמשכת ותתבטא במצבים של דיכאון או פוסט טראומה.

כאשר ניתן להוכיח בבית המשפט, באמצעות חוות דעת מקצועיות, שהתופעות הנפשיות מהן סובלת היולדת קשורות בניתוח הקיסרי שעברה, יש עילה לתביעת רשלנות רפואית בלידת קיסרי.

התיישנות על תביעת רשלנות רפואית בקיסרי

תביעת רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, יכולה להיות מוגשת לבית המשפט רק עד שבע שנים מיום הניתוח, לאחר מכן, חלה על המקרה התיישנות. כאשר נגרם נזק ליילוד כתוצאה מהרשלנות בניתוח הקיסרי, הוא יכול להגיש תביעה בשם עצמו בהגיעו לגיל 18 ולמשך שבע שנים מאותו יום.

בכל מקרה, כאשר מדובר בחשד לרשלנות רפואית, אין סיבה להתמהמה וחשוב לפעול בהקדם, כדי להגיע לתוצאות טובות.

מתי מומלץ לפנות לעורך דין רשלנות רפואית?

כאשר יולדת או יילוד יוצאים פגועים מניתוח קיסרי, יש מקום לבדוק האם הנזקים נגרמו מתפקוד לקוי של הצוות הרפואי, דהיינו, האם הייתה פה רשלנות רפואית.

לשם כך, יש לפנות לעורך דין רשלנות רפואית, המומחה בתחום על בוריו, שידע כיצד לנהל את התיק ולהגיע לתוצאות הטובות והמהירות ביותר. אל עורך הדין יש להגיע מגובים במסמכים, הוכחות ותיאור המקרה, כדי שיוכל לקדם את התהליך. 

משרד עו"ד As – ענבל אפללו ששי בעפולה, מתמחים ברשלנות רפואית ובסיוע ללקוח להבין, כבר מהשלב הראשון, האם יש לתיק סיכוי, או שעדיף שלא להשקיע את המאמץ. שכר טרחת העורך דין משולם, רק אם וכאשר פוסק בית המשפט פיצויים לטובת הצד התובע.

הליך הגשת תביעת הרשלנות

הליך הגשת תביעה על רשלנות רפואית, נפתח בפגישה ראשונית עם עורך הדין רשלנות רפואית מומחה, שידע להעריך כבר בשלב בדיקת המסמכים הרפואיים שבידי הנפגעת, האם יש מקום לתביעת רשלנות רפואית.

כדי להוכיח שאכן הייתה רשלנות בניתוח הקיסרי שגרמה לנזק, עורך הדין מציג את המקרה בפני מומחים בתחומי המיילדות ומקבל מהם חוות הדעת מקצועיות, שיוגשו כראיות לבית המשפט.

הצד הנתבע הוא הגוף המעסיק את חבר הצוות הרפואי החשוד ברשלנות, דהיינו קופת החולים או בית החולים בו הוא עובד. לאחר הגשת התביעה, הנתבעים מגישים כתב הגנה ומגבים אותה בחוות דעת מקצועיות נגדיות. בית המשפט בוחן את הראיות, וקובע האם מדובר ברשלנות רפואית והאם התובעת זכאית לפיצויים על הנזק שנגרם לה.   

כדי להוכיח רשלנות רפואית בניתוח הקיסרי, היולדת צריכה להוכיח שלה או ליילוד נגרם נזק ולהבהיר מהן השלכות הנזק על המשך חייהם התקינים.

קבלת הפיצויים

כאשר בית המשפט מכריע שמדובר ברשלנות רפואית, הוא קובע גם את סכום הפיצויים שישולמו לצד התובע. הסכומים מחושבים בהתאם להוצאות שנגרמות ליולדת כתוצאה מהנזק הבריאותי שנגרם לה או לתינוק כמו עלויות של תרופות, טיפולים רפואיים, עזרה מצד שלישי, שיקום, ניידות, התאמות, פגיעה בכושר השתכרות, כאב וסבל וקיצור תוחלת חיים.  

עלויות הגשת תביעת רשלנות רפואית

העלות המרכזית של תביעת רשלנות רפואית, היא התשלום למומחים המספקים את חוות הדעת המקצועיות, ההכרחיות לבניית התיק, מדובר בסכומים של בין 10,000-20,000 שקלים ולעיתים אף יותר, כיום ניתן להיעזר בהלוואות מימון תביעות רשלנות רפואית. 

עלויות נוספות הכרוכות בהליך התביעה, הן של המצאת המסמכים הרפואיים, אגרות לבית המשפט ועלות שכר טרחת עורך דין רשלנות רפואית, המשולמת רק במידה שהצד התובע זוכה בכספי הפיצויים. לייעוץ ראשוני ללא התחייבות צרו עימנו קשר, בהצלחה.

מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית

רשלנות רפואית בהריון
רשלנות רפואית בהריון

רשלנות רפואית בהריון תוכן עניינים תהליך ההריון הוא בעיקר משמח ומרגש, אבל גם טומן בחובו לא מעט סכנות לאם ולעובר. מתי שיבוש שהתרחש במהלך ההריון

למאמר המלא »
רשלנות רפואית בניתוח
רשלנות רפואית בניתוח

רשלנות רפואית בניתוח תוכן עניינים בכל ניתוח קיימים סיכונים ותופעות לוואי. כמו בכל הליך רפואי אחר,  גם בניתוח, עלולות לקרות תקלות. נזק שנגרם למנותח כתוצאה

למאמר המלא »
רשלנות רפואית בלידה
רשלנות רפואית בלידה

רשלנות רפואית בלידה תוכן עניינים לידה היא אחד מאירועים היותר מרגשים ומשמחים בחיים, אולם, יחד עם זאת היא טומנת בחובה סיכונים, גם בעידן המיילדות המודרנית.

למאמר המלא »