רשלנות רפואית בטיפולי עיניים

תוכן עניינים

העיניים שלנו הן מהאיברים הרגישים ביותר בגופנו ומאידך, אנחנו ממש צריכים אותן. כל כשל או רשלנות בטיפולי עיניים, עלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים לראייה, שמשמעותם חיים של נכות ואובדן העצמאות. אז מהי רשלנות בטיפולי עיניים? ומתי ניתן להגיש תביעת רשלנות? הבאנו לכם את כל המידע.

טיפולים רפואיים בעיניים, בעיקר טיפולים פולשניים, הם מהדברים הפחות נעימים שאדם יכול לאחל לעצמו, גם כשהכול מתנהל כשורה. קל וחומר, כאשר משהו בטיפול משתבש והמטופל יוצא עם נזק. מכיוון שהעיניים הם איבר מאוד עדין ורגיש, כל פגיעה קטנה בהן, אם בשל טיפול כושל ואם בשל איחור באבחון של מחלה, עלולה להיות קשה ואף מכרעת, לגבי המשך חייו של המטופל.

מהי רשלנות רפואית בטיפולי עיניים?

לא כל נזק שנגרם למטופל, הוא תוצאה של רשלנות רפואית. מאידך, יש מקרים שבהם ניתן להוכיח קשר בין תפקודו של הרופא, אם זה רופא עיניים במרפאה או מנתח עיניים, לבין נזק שנגרם לראייתו של המטופל.

תביעות רשלנות רפואית בטיפולי עיניים, עשויות להיות מורכבות, ארוכות טווח וקשות להוכחה. מצד שני, זכייה בתיק כזה וקבלת פיצויים, יכולות להיות גורליות לגבי המשך חייו של הנפגע, מאחר שירידה בראייה או אף עיוורון מוחלט הם בלתי הפיכים ועתידים לשנות לחלוטין את אורח החיים של הנפגע.

רשלנות עשויה להתבטא בטיפולי עיניים שלא ניתנו בזמן וגרמו לירידה בראייה או לעיוורון, נזקים שנגרמו בניתוחי הסרת משקפיים בלייזר, או כאלה שנגרמו כי הרופא לא מסר למטופל מידע מקיף ועדכני לגבי הטיפול, הסיכונים הכרוכים בו והחלופות האפשריות והחתים את המטופל על טופס "הסכמה מדעת" לביצוע הטיפול.

רשלנות רפואית בטיפולי עיניים יכולה לבוא לביטוי באי אבחון של ממצא חשוד או מחלה בעין. תיקי רשלנות רבים עוסקים בכשל באבחון של בגלאוקומה, מחלת עיניים שללא טיפול, עלולה להביא לעיוורון מוחלט.

במקרים אחרים, הרשלנות נגרמת כתוצאה מאי ביצוע ניתוח חירום בעיניים בשעת הצורך, כשל במהלך ניתוח עיניים, טיפול שגוי במנותח לאחר ניתוח עיניים ועוד. כאשר כתוצאה מהטיפול הרשלני נגרם במישרין נזק לעיניים או שנפגעה יכולת הראייה של המטופל.  

גורמים נפוצים לרשלנות רפואית בטיפולי עיניים

תיקי רשלנות רפואית רבים עוסקים בכשלים באבחון שגוי של מחלות עיניים, שהביאו לעיכוב במתן הטיפול המתאים ולהחמרה במצב, המביאה לעיתים גם לפגיעה בלתי הפיכה בראייה. אבחון שגוי, יכול במקרים אחרים, להוביל לטיפולים מיותרים, שאינם מועילים, ולעיתים אף מזיקים למטופל ובכל מקרה מהווים בזבוז זמן וכסף.

גורם נפוץ נוסף לריבוי של תביעות רשלנות רפואית בטיפולי עיניים, הוא ניתוחי הסרת המשקפיים בלייזר, המתבצעים כיום בשכיחות גבוהה. מקרי רשלנות בניתוחי עיניים מתרחשים לא פעם במהלך ניתוחים כאלה, מאחר שישנם אנשי רפואה שאינם מיומנים מספיק, שמפתים את הלקוחות במחירים נמוכים.

גורם נוסף לתביעות בגין רשלנות רפואית, הוא שימוש בציוד לבדיקות עיניים שאינו מכוון או אינו עומד בתקנים, או בציוד כירורגי שלא עבר חיטוי והוביל לזיהום.

נזקים הנגרמים כתוצאה מרשלנות רפואית בטיפולי עיניים

ישנם נזקים שונים הנגרמים מרשלנות בטיפולי עיניים כגון: פגיעות שונות בראייה, שיכולות להיות קשות ולחבל משמעותית באיכות החיים. הפרעות ראייה יכולות לכלול ירידה בחדות וטשטוש, הופעת כתמים מול העיניים, עיוותים בתפיסה התלת ממדית, עיוותים בראיית צבעים ועוד וכמובן עיוורון חלקי או מוחלט בעין אחת או בשתיהן,

לקות ראייה, שלא לדבר על עיוורון מוחלט, הופכים את הנפגע אוטומטית לנכה, התלוי בסיוע חיצוני ובהתאמות של סביבת חייו, כדי לחזור ולנהל אורח חיים תקין. אובדן ראייה, פירושו, במרבית המקרים, גם אובדן כושר ההשתכרות והפיכת המטופל מאדם עצמאי ומתפקד המסוגל לכלכל את עצמו, לנתמך קצבאות.

איך מוכיחים רשלנות רפואית בטיפולי עיניים?

רשלנות רפואית מוגדרת כתפקוד מקצועי שאינו עומד בתקן הסביר וגורמת לנזק. ברשלנות רפואית, הנזק הוא פגיעה בבריאות המטופל, גרימת נכות או מוגבלות ולעיתים אף מוות.

כדי להוכיח רשלנות רפואית בבית המשפט, יש להראות שהתפקוד של הצוות הרפואי לא עמד בתקן הסביר או בחובת הזהירות, שהמטופל סובל מנזק לאחר הטיפול, במקרה זה בתחום הראייה, וכן שקיים קשר סיבתי בין השניים.  

רשלנות רפואית בניתוחי עיניים

מרבית ניתוחי העיניים עוברים בשלום, אבל יש גם כאלה שלא. לעיתים ניתן להוכיח שרשלנות רפואית אירעה במהלך הניתוח, לפניו או אחריו, היא  תוצאה של רשלנות רפואית.

מעבר למקרי קיצון, כמו ניתוח של העין הלא נכונה, פגיעה באזורים אחרים בעין, ביצוע פעולות מיותרות בניתוח, או שימוש בציוד מזוהם, מרבית מקרי הרשלנות, קשורים בתוצאות לא מוצלחות של ניתוחי העיניים הנפוצים, ניתוחי קטרקט וניתוחי הסרת משקפיים. 

רבות מהתביעות, בעיקר סביב ניתוחי הסרת משקפיים, שאינם ניתוחי חירום, עוסקות בהפרת חובת ה"הסכמה מדעת", כלומר, המטופל טוען שלא קיבל את המידע המקיף הנדרש לגבי הניתוח שהוא עומד לעבור, הסיבוכים האפשריים, הסכנות ותופעות הלוואי.

כאשר המידע לא נמסר למטופל במלואו ובשל כך הסכים לעבור הליך שגרם לו לנזק, ניתן להוכיח רשלנות רפואית.

מקרי רשלנות רפואית בניתוחי עיניים, יכולים להתרחש גם לאחר הניתוח. מדובר במקרים שבהם הצוות הרפואי לא הבחין בזיהום שנוצר בזמן ההחלמה, לא סיפק את הטיפול המתאים, או נתן המלצה שגויה להתנהגות, כאשר כל אלה או אחד מהם, גרמו לפגיעה בראייתו של המטופל. 

מתי לפנות לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית?

במקרה שבו נגרמת פגיעה בעיניים בעקבות טיפול רפואי, יש מקום לברר האם מדובר בתוצאה של רשלנות רפואית והאם ניתן להגיש תביעה נגד הרופא המטפל.

כדי להבין האם המקרה שלכם עומד בקריטריונים להגשת תביעה והאם יש לתביעה סיכויים לזכייה בבית המשפט, יש להיוועץ  תחילה בעורך דין רשלנות רפואית.

משרד עורכי הדין AS Law – בעפולה, מייצג בין השאר נפגעי רשלנות רפואית ובעל ניסיון רב ומוניטין בתחום של רשלנות רפואית בטיפולי עיניים, תוכלו לקבל את מירב המידע בנושא, את חוות הדעת המקצועיות המתאימות ביותר וכן ייעוץ וליווי צמוד לאורך כל ההליך המשפטי. 

 

קושי נפשי או דיכאון בעקבות פגיעה מרשלנות רפואית

דיכאון, קושי נפשי ואף תסמינים של פוסט טראומה, הולכים יד ביד עם בעיות רפואיות. כאשר נגרמת לאדם פגיעה בריאותית שהייתה יכולה לכאורה להימנע, מתווספים גם רגשות אשמה, כעס ותסכול. פגיעה בראייה שנגרמה מרשלנות, מוסיפה כמובן על הסיבות לקושי הנפשי. 

סבל וכאב הם, משום כך, מראשי הנזק המקובלים, הנכללים בחישוב כספי הפיצויים שבית המשפט פוסק לנפגע רשלנות רפואית. 

האם ישנה התיישנות על התביעה?

תביעת רשלנות רפואית, כולל כזו העוסקת בטיפולי עיניים, מתיישנת בתוך שבע שנים מיום האירוע שהביא לפגיעה. לאחר מכן, לא ניתן יהיה עוד להגיש לבית המשפט תביעה בנושא זה.

כאשר נפגע הרשלנות הוא קטין, ניתנת לו הזכות להגיש תביעת רשלנות רפואית עצמאית כאשר הוא הופך לבגיר, בגיל 18 ולמשך שבע שנים אחר כך.

לכללי ההתיישנות קיימים חריגים לכלל וכל מקרה נבחן לגופו.

תהליך הגשת התביעה

תהליך של הגשת תביעת רשלנות רפואית בטיפולי עיניים, מצריך תחילה איסוף של מסמכים וראיות לכך, שאכן התבצע במהלך הטיפול בעיניים משהו שאינו כשורה.

בשלב הבא, על הנפגע לפנות לעורך דין מומחה העוסק בתביעות רשלנות רפואית ובעל ניסיון בתחום הרשלנות הספציפי הזה. עורך הדין בוחן במפגש הראשוני את החומרים שבידי הנפגע ומחליט האם יש לתביעה סיכוי לזכייה בבית המשפט.

אם הוחלט להתקדם עם התביעה, עורך הדין ימציא חוות דעת רפואיות של מומחים בתחום רפואת העיניים, שיבחנו את פרטי המקרה ויחוו את דעתם המקצועית, האם משהו בתפקוד הצוות הרפואי, הוא שגרם לנזק שנגרם למטופל.

בהמשך, יוגש לבית המשפט כתב התביעה. הנתבע, שהוא הגוף הרפואי המעסיק את הרופא, יגיש כתב הגנה ויצרף אליו חוות דעת מקצועיות שיסתרו את טענות התביעה.

אם התובע והנתבע אינם מחליטים בשלב זה או אחר להגיע להסכם פשרה ביניהם, ההליך המשפטי יימשך עד לפסיקת בית המשפט.  

מהן העלויות?

כמו לכל הליך משפטי, גם לתביעת רשלנות רפואית בטיפולי עיניים יש עלויות. מדובר בעיקר בעלות של חוות הדעת המקצועיות, בסכומים שיכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים ולעיתים נדרשת יותר מחוות דעת אחת.

בנוסף, התובע צריך לשלם על המצאת מסמכים ועל אגרות בית משפט. אם יש זכייה בתיק, ישלם התובע גם את שכר טרחת עורך הדין, המחושבת על פי גובה כספי הפיצויים בהם זכה. 

קבלת פיצויים

תחשיב הפיצויים בתביעות רשלנות רפואית, נעשה על פי ראשי נזק, בהתאם לנזק הספציפי שנגרם לנפגע הרשלנות. הם כוללים הוצאות על תרופות, טיפולים רפואיים ופרא רפואיים, ניידות, התאמות בבית, סיוע של צד שלישי, אובדן כושר השתכרות, קיצור תוחלת החיים וכאמור, גם סבל וכאב נפשיים. 

מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית

רשלנות רפואית באבחון
רשלנות רפואית באבחון

רשלנות רפואית באבחון תוכן עניינים אבחון של מחלה או בעיה רפואית ברגע הנכון, הוא לפעמים מה שמפריד בין החלמה וריפוי לבין הידרדרות ואפילו מוות. מתי

למאמר המלא »
רשלנות רפואית בניתוח
רשלנות רפואית בניתוח

רשלנות רפואית בניתוח תוכן עניינים בכל ניתוח קיימים סיכונים ותופעות לוואי. כמו בכל הליך רפואי אחר,  גם בניתוח, עלולות לקרות תקלות. נזק שנגרם למנותח כתוצאה

למאמר המלא »