עורך דין להסתלקות מירושה

חוק הירושה מאפשר לכל יורש לקבל החלטה שלא לרשת את חלקו בירושה. הפעולה של הסתלקות מירושה, על אף שהנה פעולה פשוטה כביכול, מצריכה עמידה בתנאים אשר נקבעו בחוק. רוצים לדעת בדיוק מה הם אותם תנאים, מי יכול להסתלק מירושה ומתי, כיצד מגישים תצהיר הסתלקות מירושה ומה היתרון הגדול ביותר בהסתלקות מירושה? המשיכו לקרוא.

תוכן עניינים

מהו תצהיר הסתלקות מירושה?

תצהיר הסתלקות מירושה הנו למעשה מסמך ויתור, חלקי או מלא, של אדם על חלקו בירושה. על ידי חתימה על תצהיר הסתלקות והגשתו לרשם לענייני ירושה (או לבית המשפט במידה והעניין הועבר לטיפולו), רואים באדם כאילו לא נקבע כיורש מלכתחילה לגבי החלק בירושה ממנו הסתלק.

מי יכול להסתלק מירושה?

כל יורש יכול להסתלק מחלקו בירושה. אולם, אם היורש אשר מבקש להסתלק הנו קטין (גילו מתחת ל-18) או פסול דין, ניתן להסתלק רק לאחר קבלת אישור לכך מבית המשפט.

מתי ניתן להסתלק מהירושה ומה היתרון בהסתלקות?

יורש רשאי להסתלק מחלקו בירושה לאחר מות המוריש וכל עוד עדיין לא חולק העיזבון (הירושה) בפועל. כלומר, לרוב ישנו חלון הזדמנויות קטן לבצע הסתלקות מהירושה ולהנות מהיתרון הגדול ביותר שהיא מאפשרת שהוא פטור ממיסוי עבור העברת הנכסים. ההסתלקות מעניקה פטור על העברת נכסי מקרקעין (דירות, קרקעות וכו’) וכן על העברת נכסי מיטלטלין יקרי ערך (רכוש, כסף וכו’). במידה ובמקום ההסתלקות יירש אדם את חלקו בעיזבון, ולאחר מכן יעביר את אשר ירש למשל לאחיו או ילדו של המוריש בהעברה רגילה, סביר להניח שהעברה זו תהיה חייבת במס. זאת, כיוון שזו תחשב עסקה להעברת נכסים ויחולו עליה דיני המסים הרגילים אשר אינם חלים במצב של הסתלקות.

מהן הסיבות לויתור על ירושה?

ישנן סיבות רבות בגינן יורשים בוחרים להסתלק מירושה. סיבה נפוצה הנה תנאים שקבע המוריש בצוואה אשר היורש אינו מעוניין לקיים. מוריש יכול לקבוע בצוואתו תנאים לקיומה, וכל עוד הם עומדים בהוראות החוק ובתנאי הסבירות, היורש אינו יכול לרשת את חלקו בצוואה עד שיקיימם. במצב כזה, במידה והיורש אינו מעוניין לקיימם לרוב יעדיף לאפשר לאדם אחר לקיימם ולרשת את חלקו במקומו.

כמובן ששיקול נוסף להסתלקות מירושה הנו סנטימנטלי – הרצון להטיב עם אדם אחר, לרוב בן משפחה אשר זקוק לחלק זה בירושה יותר. לדוגמה, כאשר הורה אחד נפטר והורה שני נותר בחיים, אך אין צוואה, הירושה מחולקת בהתאם להוראות החוק אשר קובעות כי העיזבון יחולק חצי חצי בין ההורה שנותר בחיים ובין הילדים. במצב כזה, פעמים רבות ילדים בוחרים כולם להסתלק מירושה על מנת להשאיר את הרכוש כולו להורה שנותר בחיים.

הסתלקות חלקית מירושה - אפשרי?

במידה ויורש אינו מעוניין לרשת את חלקו מכל סיבה שהיא, ביכולתו להסתלק מחלקו בירושה כולו (הסתלקות מלאה) או מחלק ספציפי מחלקו מהירושה בו אינו מעוניין (הסתלקות חלקית).  הסתלקות חלקית עשויה להיות גם באחוז מסויים מחלקו בירושה, למשל, יורש המבקש להסתלק מ-30% מכל אשר זכאי לרשת, וגם מנכס ספציפי עליו מעוניין לוותר. אולם, יורש אינו יכול להסתלק מחלק ספציפי בירושה במידה ומדובר בנכס שלא אובחן בצוואה באופן ספציפי מחלקים אחרים בירושה, או שהירושה נעשית ללא צוואה אלא מכוח הדין.

לטובת מי ניתן להסתלק מירושה?

יורש יכול לבצע הסתלקות לטובת כלל היורשים (הסתלקות כללית) או לטובת אדם אחר ספציפי (הסתלקות ספציפית). אם ביצע היורש הסתלקות כללית, חלקו בעיזבון שממנו הסתלק יתחלק בין שאר היורשים בהתאם לחלקם בירושה, כאילו הוא לא היה יורש מלכתחילה. לעומת זאת, הסתלקות ספציפית יכולה להיות רק לטובת אחיו של המוריש, בן זוגו או ילדו. זאת, בין אם הם יורשים ובין אם לא. לא ניתן לבצע הסתלקות ספציפית לטובת אדם אחר מחוץ לרשימה זו, אפילו לא עבור הורה של המוריש.

אולם, בעקבות מלחמת חרבות ברזל, תוקן חוק הירושה והורחבה הרשימה של בני המשפחה שניתן להסתלק מחלק מהירושה לטובתם, לטובת יורשים של אדם שמת בפעולות המלחמה בלבד. יורשים אלו יכולים להסתלק מהירושה כרגיל לטובת אחיו של המוריש, בן זוגו או ילדו, ובנוסף גם לטובת בן זוגו לשעבר של המוריש וכן לטובת ילד שהמוריש ראה אותו כילדו.

טופס "תצהיר הסתלקות מירושה"

את התצהיר בדבר ההסתלקות מהירושה יש להגיש לרשם לענייני ירושה, אלא אם העניין הועבר לטיפול בית המשפט לענייני משפחה שאז יש להגיש את התצהיר ישירות אליו. ההסתלקות נכנסת לתוקף מרגע הגשת התצהיר ואין צורך לקבל אישור לצורך ביצוע הסתלקות. החריג לכלל זה הנו שהסתלקות של קטין ושל פסול-דין מצריכה אישור של בית המשפט, וזאת בשל מוגבלות בכשרותם המשפטית לקבל החלטות והסכמות (לא רק בענייני ירושה).

בתצהיר יש לציין את סוג ושיעור ההסתלקות, ובמידה ומדובר בהסתלקות ספציפית, על היורש לציין גם לטובת מי הוא מסתלק. כמובן, שעליו להסתלק לטובת אדם אשר מותר לו להסתלק לטובתו לפי חוק, כפי שפירטנו למעלה.

האם ניתן לבטל הסתלקות מעיזבון?

ברירת המחדל היא שכאשר הוגש תצהיר הסתלקות מירושה כדין, הוא תקף מרגע הגשתו ואנו ניתן לביטול. למעשה, מגיש התצהיר אנו נחשב עוד ליורש ואין לו מעמד חוקי לעניין אותו עיזבון. אולם, לכלל זה יש שני חריגים המאפשרים לבטל הסתלקות מעיזבון:

  1. הטעיה או מצג שווא – בקשה לחזרה מהסתלקות על ידי מי שהגיש את בקשת ההסתלקות, או במידה והוא נפטר לאחר שהסתלק – על ידי יורשיו, בטענה שהמסתלק קיבל את ההחלטה לוותר על חלקו בירושה בהתבסס על הטעיה או מצג שווא שהציג לו אדם אחר. למשל, במידה והובטח לו שאם הוא יסתלק מן הירושה הוא יקבל משהו בתמורה ולאחר שהסתלק התברר כי היה מדובר בתרמית.
  2. חוסר תום לב של המסתלק – בית המשפט רשאי לבטל הסתלקות שנעשתה בחוסר תום לב, למשל לשם התחמקות מתשלום חובות המוריש או חובות אישיים. למשל, הפסיקה קבעה כי כאשר הוטל עיקול על חלקו של יורש בעיזבון בשל חובות שיש לו, הוא לא יוכל להסתלק מחלקו בעיזבון על מנת שחלקו בירושה לא יעבור לנושיו. במידה והסתלק במצב כזה, הסתלקות זו תהיה בטלה.

האם כדאי להסתייע בעו"ד לשם הסתלקות מירושה?

הגשת תצהיר הסתלקות מירושה הנו הליך פרוצדורלי רווי ניואנסים וכללים שנקבעו בחוק ובפסיקה, והוא אינו ריק מסיכונים, בייחוד אם אתם מעוניינים לקבל משאר היורשים תמורה בעד ההסתלקות. אולם גם ללא תמורה, הסתלקות מירושה עשויה לגרור התנגדות מצד נושים ולהעלות טענות של חוסר תום לב והתחמקות מתשלום חובות אשר עשויות לבטל את הסתלקותכם מן הירושה. לכן, אנו ממליצים לעבור הליך זה באמצעות ליווי מקצועי של עורך דין לענייני ירושה. משרדנו A.S Law Firm מתמחה בדיני ירושה ובעל ניסיון של שנים רבות בליווי לקוחות בענייני ירושה וצוואות, כולל הסתלקות מירושה, ונשמח לעמוד גם לשירותכם. צרו קשר.

שאלות ותשובות

כן. אדם שהוא יורש מכוח צוואה או מכוח הוראות הדין אינו חייב לקבל את הירושה. ויתור על ירושה נקרא הסתלקות מעיזבון.

הסתלקות מעיזבון מבצעים על ידי הגשת תצהיר הסתלקות מירושה לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט במידה והעניין הועבר לטיפולו.

לא. במידה ויורש רוצה להסתלק מירושה לטובת אדם ספציפי, הוא יכול להסתלק רק לטובת רשימה סגורה של אנשים המופיעה בחוק. בדרך כלל, רק לטובת אחיו של המוריש, בן זוגו או ילדו. אולם, בתקופת מלחמת חרבות ברזל הורחבה רשימה זו לטובת משפחות הרוגי המלחמה.

כן. יורש לא חייב להסתלק מכל חלקו בירושה ויכול להסתלק רק מחלק ספציפי בו אינו מעוניין או מאחוז מנכסי העיזבון עליו החליט.

הסתלקות מירושה הנה פעולה שחל עליה פטור ממיסוי. זאת, לעומת העברת נכסים רגילה אשר עליה יחולו דיני המסים הרגילים אשר אינם חלים במצב של הסתלקות.

ההסתלקות צריכה להיעשות לאחר מות המוריש ולפני חלוקת העיזבון בפועל. במידה ומדובר בהסתלקות ספציפית היא צריכה להיעשות לטובת אדם מהרשימה אשר מופיעה בחוק. ההסלקות צריכה להיות מוגשת למוטב הנכון ותצהיר ההסתלקות צריך לענות על כל הדרישות המנויות בו, לדוגמה לציין האם מדובר בהסתלקות מלאה או חלקית, ואם מדובר בהסתלקות חלקית אז יש לכתוב גם את שיעור ההסתלקות המבוקש או לציין את הנכסים מהם מבקש מגיש התצהיר להסתלק.

אולי יעניין אותך

עורך דין ביטוחים
עורך דין ביטוחים

עורך דין ביטוחים תוכן עניינים נדמה לכם שהיחס שאתם מקבלים מחברת הביטוח מעולה כל עוד אתם משלמים, אבל מתהפך ב-180 מעלות כשאתם מנסים לתבוע? זו

לכתבה המלאה »
דיני ביטוח
דיני ביטוח

דיני ביטוח: דעו את זכויותיכם תוכן עניינים ברגעי האמת, כשהבית נפרץ או מוצף במים, הרכב נגנב או צריך לעבור ניתוח מורכב, עברתם תאונת עבודה או

לכתבה המלאה »