עורך דין לתביעת רשלנות רפואית בצבא

חובת הגיוס לצה"ל חלה על כל אזרח ישראלי או תושב קבע שהגיע לגיל 18, ומנגד עומדת חובתו של צה"ל לספק טיפול רפואי תוך 24 שעות לחיילים שאינם חשים בטוב. אולם, הטיפול הרפואי שניתן במרפאות הצבאיות, הן אלו שבתוך הבסיס והן אלו שבתנאי שטח, מטבע הדברים אינו תמיד אידיאלי, מה שהופך מקרי רשלנות רפואית במסגרת השירות הצבאי לאירוע שכיח למדי. רוצים לדעת מה נחשב רשלנות רפואית בצבא והאם אתם זכאים לקבל פיצוי עבורה? קראו עד הסוף.

תוכן עניינים

מהי רשלנות רפואית בשירות חובה בצבא?

בקווים כלליים, ניתן לתאר רשלנות רפואית בשירות חובה בצבא ככל מעשה או מחדל שבוצעו על ידי גורם רפואי מטעם המערכת הצבאית, שנפלו מסטנדרט הסביר בנסיבות המקרה וכתוצאה מכך, גרמו לחייל בשירות החובה לנזק תוך כדי שירותו או כתוצאה ממנו. הפסיקה הוסיפה וקבעה כי המדינה אחראית מכוח חוק הנכים גם לתוצאות של טיפול רשלני שקיבל אדם על ידי גורם אזרחי, אם הטיפול ניתן במהלך או עקב השירות. (ע"א (מחוזי תל אביב-יפו) 835/84 שלמה מלמד נ' קצין התגמולים, תשמ"ו(3) 173)).

למרות הגדרה רחבה זו, לא בכל מקרה בו מדובר בחייל בשירות הסדיר, ניתן יהיה לקבל פיצוי מהצבא. לדוגמה, אם מדובר בחייל שנגרם לו נזק במהלך שירות החובה שלו כתוצאה מרשלנות רפואית של רופא פרטי אליו הלך בזמן חופשה מהשירות, והבעיה הרפואית שהייתה דרושה טיפול לא נגרמה תוך כדי השירות או כתוצאה ממנו. במצב זה לא תתקבל תביעת רשלנות רפואית בצבא, על אף שמדובר בחיל בשירות הסדיר.

אולם, אפילו במקרה זה יש אפשרות בתנאים מסויימים לתבוע פיצויים מהצבא בגין פציעה שלא בעת מילוי תפקיד, בזכות התיקון שנעשה בשנת 2016 לחוק תגמולים לחיילים ולבני משפחותיהם (חבלה שלא בעת מילוי תפקיד), על אף שהצבא לא התרשל. עורך דין המתמחה בתביעות נגד הצבא יודע לאבחן בהתאם לנסיבות המקרה אילו חוקים ודינים מקימים ללקוח עילת תביעה.

דוגמאות לרשלנות רפואית בצבא

כמה מהמקרים היותר נפוצים של רשלנות רפואית בצה"ל כלפי חיילי שירות סדיר הם איחור במתן הטיפול הרפואי בשל חוסר זמינות של רופאים או חובשים, מתן טיפול רפואי רשלני (גם אם ניתן תוך פרק זמן סביר), אי מתן טיפול או מנוחה בשל חוסר אמון לתלונותיו של החייל, זיהוי מאוחר מידי של מחלות וזיהומים או אבחון שגוי בשל מחסור בציוד רפואי מתאים, רישום שגוי של תרופות, אי ביצוע מעקב רפואי בשל תחלופה גבוהה מידי של אנשי צוות, אי הפניה לרופא מומחה מתאים ועוד.

חשוב לציין כי התגמול אשר יכול להינתן עבור חבלה או מחלה אשר נגרמו לאדם בתקופת שירותו הצבאי עקב שירותו הצבאי אינו מוגבל רק לנזק פיזי, אלא חל גם על מקרים של פגיעה נפשית. כמו כן, ניתן לתבוע גם בגין מצב בו הרשלנות לא גרמה לנזק מלכתחילה אלא יצרה החמרה בנזק שהיה קיים קודם לשירות הצבאי.

אילו תנאים צריכים להתקיים על מנת לקבוע רשלנות רפואית בצבא?

החוק החל במקרה של רשלנות רפואית בצבא הוא חוק הנכים (תגמולים ושיקום) משנת 1959, ובמקרה שבו החייל נפטר יחול חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) משנת 1950. במצב בו חלים אחד משני החוקים הללו, מתקיים כלל של ייחוד עילה והתובע חסום מפני הגשת תביעה אזרחית לגבי אותה הרשלנות נגד המדינה.

התנאים שצריכים להתקיים כדי שהאחריות בנזיקין תהיה של משרד הביטחון הם ראשית קיום של חבלה, מחלה או החמרת מחלה שנגרמו לחייל בתקופת שירותו ועקב שירותו.

ברוב המקרים, על מנת להיות זכאי לפיצוי בגין נזקים במסגרת תביעת רשלנות רפואית נגד צה"ל, צריך להיכנס להגדרת "נכה" מכוח חוק הנכים. לשם כך, יש להוכיח שבעקבות אותה חבלה, מחלה או החמרת מחלה שאירעו במהלך או עקב השירות הצבאי, התובע חווה "איבוד הכושר לפועל פעולה רגילה, גופנית, נפשית או שכלית, לרבות קוגניטיבית, או פחיתתו של כושר זה". 

את מי אפשר לתבוע במקרה של רשלנות רפואית בצבא?

בניגוד לאזרח, חייל שחווה רשלנות רפואית שנעשתה בידי גורם רפואי במערכת הצבאית או מטעמה, אינו יכול במסגרת אחריות שילוחית להגיש תביעה נזיקית נגד המוסד הרפואי המטפל (בית חולים, מרפאה, קופת חולים וכו’). כמו כן, הוא אינו יכול לתבוע באופן אישי במסגרת אחריות אישית את הרופא או אנשי הצוות אשר נתנו את הטיפול הרשלני. מי שרוצה לתבוע בגין רשלנות רפואית שהתרחשה במהלך השירות הצבאי, רשאי לתבוע רק את משרד הביטחון בפרוצדורה מיוחדת עליה נפרט מיד.

כיצד מתנהלת תביעת רשלנות רפואית נגד צה"ל?

הליך תביעת הרשלנות הרפואית נגד הצבא שונה בתכלית מההליך האזרחי המקביל. ראשית, התביעה אינה מוגשת באופן מידי וישיר לבית המשפט, אלא לקצין התגמולים שבאגף שיקום נכים מטעם משרד הביטחון.

לפי סעיף 30 לחוק הנכים התביעה היא למעשה בקשה, ועל התובע לשכנע את קצין התגמולים כי הוא זכאי לתגמול. הבקשה, בדומה לתביעה אזרחית רגילה, צריכה להיתמך בראיות העובדתיות המוכיחים את התרחשות הפגיעה ובחומר הרפואי הרלוונטי שיצורף אליה. כמו כן, יש לצרף לתביעה חוות דעת רפואית של מומחה הרלוונטי לתחום שבו ניתן הטיפול הרשלני, התומך בקיומו של קשר סיבתי בין הטיפול הרשלני לבין הפגיעה המחלה או ההחמרה במצב התובע.

במידה וקצין התמלוגים קבע שאכן מדובר ברשלנות אשר גרמה לנזק, יזומן התובע לוועדה רפואית במשרד הביטחון אשר תפקידה לקבוע את אחוזי הנכות של התובע. בהתאם לאחוזי הנכות שיקבעו ולהנחיות שבחוק יקבע הפיצוי הכספי שיקבל התובע.

 החלטות קצין התגמולים ניתנות לערעור בפני ועדת הערעורים של בית משפט השלום תוך 30 ימים מיום קבלת ההחלטה.

אילו פיצויים ניתן לקבל על רשלנות רפואית בצבא?

במידה ונקבעה לנכה נכות בשיעור מסויים הקבוע בחוק, בהתאם לנסיבות המקרה, הוא יהיה זכאי לפיצוי בצורה של תגמול חודשי. ניתן גם לקבל פיצוי חד פעמי, במידה והנזק הוא קטן ולא נקבעה נכות כלל או בשיעור מספיק. בכל מקרה, תמיד ניתן לפנות לוועדה רפואית בעתיד על מנת לתבוע החמרת מצב.

הליך התביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית מצריך ניסיון בתביעות נגד משרד הביטחון והתנהלות מול קצין התמלוגים, שכן מדובר בהליך עם כללים ייחודיים, המוסדרים בחוקים רבים ובפסיקת בתי המשפט לאורך השנים. משרדנו A.S Law Firm בעל בקיאות וניסיון בהליכים מהסוג הזה.  אנו כאן לעזור לכם להגדיל את סיכוייכם לקבל פיצוי בגין רשלנות רפואית שנגרמה לכם במהלך השירות הצבאי או בעקבותיו.  צרו קשר.

שאלות ותשובות

מצב בו בוצע מעשה או מחדל רפואי הנופל מרמת הטיפול המקובלת בתחום, כלפי חייל בשירות החובה, אשר גרם לו לנזק תוך כדי שירות החובה שלו או כתוצאה ממנו. הנזקים יכולים להיות פיזיים או נפשיים, ואף החמרת מצב של בעיה שהייתה קיימת קודם לכן עשויה להיחשב כרשלנות לעניין זה.

במקרה של מחלה או החמרת מחלה אשר נגרמו לאדם בתקופת שירותו הצבאי עקב שירותו הצבאי. מקרים נפוצים הם איחור במתן הטיפול הרפואי, מתן טיפול רפואי לא זהיר שיצר או החמיר נזק אצל החייל, אי מתן טיפול בשל אי מתן אמון בחייל, זיהוי מאוחר מידי של מחלות וזיהומים, אבחון שגוי, מתן טיפול תרופתי שגוי ועוד.

חלה תקופת התיישנות של 3 שנים מיום השחרור, מכוח סעיף 13 לחוק הנכים. אולם, במקרים חריגים, מוסמך שר הביטחון לקבוע בתקנות תקופת התיישנות ארוכה יותר מאותן 3 שנים.

היות ואין תעריף קבוע לתביעות רשלנות רפואית נגד הצבא, שכר הטרחה אשר גובים עורכי הדין יהיה שונה בין כל משרד ומשרד, ובהתאם למורכבות התיק ומידת מומחיותו של עורך הדין. שכר הטרחה יכול להיקבע מראש ללא קשר לתוצאות התביעה. לחלופין, הוא יכול להיות מבוסס על תוצאות ההליך והצלחתו, או כאחוזים מקצבת הנכות שיקבל התובע, הכל כפי שיקבע בהסכם שכר הטרחה. חשוב לשים לב האם ההסכם כולל גם עלויות בגין הליך ערעור, והאם על התשלום שנקבע להיות משולם בתשלומים, באמצעות מקדמה או בסוף הטיפול.

אולי יעניין אותך

עורך דין ביטוחים
עורך דין ביטוחים

עורך דין ביטוחים תוכן עניינים נדמה לכם שהיחס שאתם מקבלים מחברת הביטוח מעולה כל עוד אתם משלמים, אבל מתהפך ב-180 מעלות כשאתם מנסים לתבוע? זו

לכתבה המלאה »
דיני ביטוח
דיני ביטוח

דיני ביטוח: דעו את זכויותיכם תוכן עניינים ברגעי האמת, כשהבית נפרץ או מוצף במים, הרכב נגנב או צריך לעבור ניתוח מורכב, עברתם תאונת עבודה או

לכתבה המלאה »