עורך דין לצו ירושה

כאשר הלך לעולמו אדם אשר לא ערך צוואה כשרה וכדין במהלך חייו, הדרך לחלק את רכושו בין היורשים החוקיים היא באמצעות הוצאת צו ירושה. רוצים לדעת מה ההבדל בין צו ירושה לבין צו קיום צוואה? האם אתם זכאים לבקש צו ירושה? מי יכול לתת לכם צו ירושה ובאלו תנאים? ריכזנו עבורכם במאמר זה את כל מה שעליכם לדעת בנושא.

תוכן עניינים

מה זה צו ירושה?

צו הירושה הנו מסמך משפטי אשר קובע מי הם יורשיו החוקיים של אדם אשר הלך לעולמו, וכיצד תתבצע החלוקה ברכושו ביניהם. חוק הירושה משנת 1965 נותן לרשם לענייני ירושה סמכות להצהיר על זכויות יורשים בעזבונו (רכושו) של מנוח בשני דרכים. הדרך הראשונה היא באמצעות מה שנקרא "ירושה על פי דין", כלומר ירושה באמצעות צו ירושה. הדרך השנייה, היא "ירושה על ידי קיום צוואה", כלומר ירושה על פי צו קיום צוואה.

ניתן להבין מלשון החוק ומהפסיקה הרבה בנושא, שבכל מקרה בו קיימת צוואה כשרה וכדין אשר הותיר אחריו המנוח, תינתן עדיפות לרצונו המפורש של המנוח בצוואה, באמצעות צו קיום צוואה. אולם, ישנם מקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה, או שהותיר צוואה חלקית אשר אינה מסדירה את החלוקה בכל הנכסים, או שהותיר צוואה שאינה כשרה או שאינה כדין. במקרים כאלו, מה שיקבע מי הם היורשים ואת חלוקת הרכוש ביניהם הן הוראות הדין בנושא, וזה יוצהר באמצעות צו ירושה, אשר לו מעמד של פסק דין.

איך מוציאים צו ירושה?

על מנת לקבל צו ירושה יש להגיש בקשה לקבלתו בפני הרשם לענייני ירושה, באחת משתי דרכים. הדרך הראשונה היא הגשת הבקשה ידנית באופן פיזי במשרדי הרשם לענייני ירושה שבמחוז מגורי המוריש, והדרך השניה היא באופן מקוון באתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה. מבקש אשר אינו מיוצג יכול להגיש את הבקשה מאחת משתי הדרכים. זאת, למעט כאשר אחד לפחות מהיורשים הנו אח, אחיין, סב, דוד או בן דוד של המנוח, שאז גם מבקש אשר אינו מיוצג חייב להגיש את הבקשה באופן פיזי.

אולם, ישנה דרך שלישית והיא הגשת הבקשה וניהול ההליך בפני בית דין דתי. דרך זו מתאפשרת רק במידה וכל היורשים מסכימים לתת את הסמכות לאותו בית דין באמצעות חתימה על תצהיר משותף. העברת סמכות זו משמעותה שהצדדים מקבלים את הכרעת בית הדין בסוגיה כמחייבת. בתי הדין הדתיים מתבססים על הדינים הדתיים הרלוונטיים לענייני ירושה (אם זה בית דין רבני – דיני ההלכה היהודית, אם זה בין הדין השרעי – ההלכה המוסלמית וכו’). על כן, רצוי להתייעץ עם עורך דין לגבי המשמעות וההשלכות השונות של הפניה לבית דין דתי לעומת הגשת הבקשה לקבלת צו הירושה בפני הרשם טרם הבחירה.

מי יכול להגיש בקשה לצו ירושה?

כל אחד מיורשי המנוח הפוטנציאליים כפי שנקבעו בחוק הירושה רשאים להגיש בקשה לצו ירושה. מדובר לרוב בבני המשפחה הקרובים ביותר של המנוח, כגון בני זוג מנישואין או ידועים בציבור אשר בעת הפטירה חיו חיים משותפים עם המנוח ולא היו נשואים לאחר. כמו כן, ילדיו של המנוח (לעניין ירושה, ילדים מאומצים כדין הם בדיוק כמו ילדים ביולוגיים). במקרים מסויימים גם נכדי המנוח, אחיו והוריו יוכלו להיחשב יורשים פוטנציאליים וכן רשאים להגיש בקשה לצו ירושה.

בנוסף לכך, ישנם שני בעלי עניין נוספים אשר במקרים מסויימים יכולים להגיש את הבקשה: 1. מנהל העיזבון הזמני, במידה ומונה כזה לעניין. 2. נושה של המוריש או של יורש. כלומר אדם או גורם אשר למוריש או ליורשו יש חוב כלפיו אותו הוא מעוניין לפרוע באמצעות כספי העיזבון.

מה יש לצרף לבקשה למתן צו ירושה?

לבקשה למתן צו ירושה יש לצרף את המסמכים הבאים:

  1. תעודת פטירה של המנוח, מקורית או העתק "נאמן למקור".
  2. אישור שליחת הודעה בדואר רשום לכל שאר היורשים על פי דין בדבר הגשת הבקשה לצו ירושה, או אישור אחר בכתב שמעיד שנשלחה הודעה אישית לכל היורשים האחרים לגבי הגשת הבקשה.
  3. ייפוי כוח במידה והמבקש מיוצג.
  4. תצהיר הסתלקות (ויתור) חתום ומאומת על ידי עורך דין במידה וישנם יורשים שמוותרים על זכותם לקבל את חלקם מהירושה.
  5. אישור על תשלום האגרות (חוץ מבעת הגשת הבקשה באמצעות טופס מקוון כאשר האגרות משולמות במסגרת מילוי הטופס).

הליך הטיפול בבקשה לצו ירושה

  1. הליך הטיפול בבקשה הנו פנים מערכתי ומערב את מבקש הבקשה רק במידה והרשם לענייני ירושה זקוק לפרטים נוספים שלא פורטו בבקשה, שאז יידרש מבקש הבקשה לשלוח אותם. את רוב ההליך מבצע הרשם בעצמו. עליו לפרסם הודעה פומבית בעיתון בדבר הגשת הבקשה לצו ירושה על מנת לאפשר לכל מי שרוצה להגיש את התנגדותו למתן הצו תוך 14 ימים מיום פרסום ההודעה. במידה ובחלוף תקופה זו לא הוגשה התנגדות, ובתום הטיפול בבקשה, יעניק הרשם לענייני ירושה את הצו למבקש.

מתי בקשה לצו ירושה עוברת לבית המשפט?

החוק מונה רשימה סגורה של מקרים בהם הבקשה לצו ירושה שהוגשה לרשם לענייני ירושה תועבר לבית המשפט לענייני משפחה:

  1. כאשר הוגשה התנגדות לבקשה.
  2. כאשר המדינה או מוסד ממוסדותיה הם צד לבקשה.
  3. אם היועץ המשפטי לממשלה או בא-כוחו החליטו לפתוח בהליך בעניין הבקשה או להצטרף להליך.
  4. אם האפוטרופוס הכללי מייצג בבקשה אדם נעדר או אדם שהאפוטרופוס הכללי מנהל את רכושו.
  5. אם הרשם לענייני ירושה ראה לנכון להעביר את הבקשה לבית המשפט. זהו מעין "סעיף סל" המעניק לרשם שיקול דעת רחב ביותר להעביר את הדיון לבית המשפט במקרים מורכבים, בסוגיות של סמכות, של שאלות משפטיות בעלות השפעה רחבה יותר, ומשלל סיבות אחרות.

מתי ממנים מנהל עיזבון?

החוק מבדיל בין מנהל עיזבון זמני לקבוע. כאשר עדיין לא ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה, וקם צורך לדאוג שעד למתן הצו אף אחד מהיורשים או גורמים אחרים יעשו שימוש אסור בנכסי העיזבון, או כאשר יש לאתרם, לכנסם או לגבות חובות – ניתן למנות מנהל עזבון זמני. מהרגע שניתן צו הירושה או צו קיום צוואה (כלומר זהות היורשים כבר ידועה ומוצהרת) ויש קושי בתשלום חובות העיזבון, ניהול נכסי העיזבון או חלוקת העיזבון בין היורשים – ניתן למנות מנהל עיזבון קבוע.

לפי חוק הירושה, כל גורם המעוניין בדבר יכול להגיש בקשה למינוי מנהל עיזבון. כלומר, לא רק היורשים, אלא לדוגמה גם נושה של המנוח או של אחד היורשים יכול להגיש את הבקשה. מי שיכול למנות מנהל עיזבון הוא בית המשפט, ושיקול הדעת לעשות כן היא שלו בלבד. זאת, גם במידה והמנוח ביקש בצוואתו או בכל דרך אחרת כי עזבונו ינוהל באמצעות מנהל עיזבון.

צו ירושה- אגרות

יש לשלם שתי אגרות – אגרת פתיחת בקשה, ואגרת הוצאות פרסום בעיתון (שכן על הרשם לפרסם את הודעה בדבר הגשת בקשה לצו ירושה, על מנת לאפשר הגשת התנגדויות למתן הצו). ניתן לבצע את התשלום במספר דרכים. הדרך המומלצת ביותר היא באופן מקוון, כיוון שאז תשולם אגרה מופחתת. אולם, ניתן לשלם גם באמצעות שוברים בבנק הדואר, או באמצעות כרטיס אשראי בעמדות התשלום האוטומטיות שבמשרדי הרשם לענייני ירושה.

מתי יינתן פטור מתשלום האגרות בבקשה למתן צו ירושה? לפי תקנות הירושה (אגרות הרשם לעניני ירושה), מגיש בקשה אשר הנו בן זוג, ילד, אב אם או אח של מנוח אשר נפטר עקב פעולת מלחמה, בפעולת איבה, בעקבות שירותו צבאי או שירות מילואים, פטור מחובת תשלום אגרה.

מה חלקם של היורשים בעיזבון? דוגמאות למקרים אפשריים

  • צו ירושה לאדם שנפטר והותיר אחריו בן זוג וילדים – בן הזוג יירש את כל המיטלטלין (החפצים) השייכים למשק הבית המשותף, את מכונית הנוסעים ומחצית משאר עיזבון. המחצית הנותרת תחולק בין הילדים באופן שווה.
  • צו ירושה לאדם שנפטר והותיר אחריו בן זוג ללא ילדים – בן הזוג יירש את כל המיטלטלין השייכים למשק הבית המשותף ואת מכונית הנוסעים, ושני שלישים משאר העיזבון. זאת, בהנחה שלמנוח אין גם נכדים או הורים בחיים. במצב זה, עשוי להיות בן הזוג זכאי גם לרשת את כל חלקו של המוריש בדירת המגורים המשותפת.
  • צו ירושה לאדם שנפטר ללא ילדים, בן זוג ואחים – הוריו של המנוח ירשו מחצית מהעיזבון כל אחד.
  • צו ירושה לאדם שנפטר ללא ילדים ובן זוג, והורה אחד בחיים – ההורה שנותר בחיים יירש מחצית מהעיזבון, והמחצית הנותרת תחולק בין האחים באופן שווה.

לסיכום

הטיפול בהגשת הבקשה למתן צו ירושה מצריך הפעלת שיקול דעת מקצועית, ובמקרים רבים חשוב לפעול במהירות ובצורה שלא תסכן את נכסי העיזבון ואת זכויות היורשים. משרדנו A.S Law Firm עומד לרשותכם עם עורכי דין המנוסים בהגשת בקשות מסוג זה, אשר יסייעו לכם לפעול בצורה יעילה ומיטבית למימוש זכויותיכם לפי דיני הירושה, ויהיו לצדכם לכל אורך ניהול ההליך. צרו קשר.

שאלות ותשובות

כן. כל אדם רשאי להתנגד תוך 14 ימים מיום פרסום ההודעה הרשמית על הגשת הבקשה לצו ירושה, וכל עוד לא ניתן הצו. אולם, לפי תקנות הירושה הרשם לענייני ירושה מוסמך לקבוע תקופה ארוכה מזו, ואף להאריכה אפילו במידה והסתיים הזמן שנקבע מלכתחילה.

מעבר לכך שהרשם לענייני ירושה מחוייב לפרסם בדבר כל בקשה לצו ירושה שהוגשה, יש באתר הרשם גם מערכת איתור בקשות, המאפשרת למצוא בקשות לצו ירושה שהוגשו באמצעות הזנת פרטי המנוח (ת"ז/דרכון או שם) או פרטי הבקשה.

כן. צו ירושה הוא המסמך המשפטי היחיד אשר מאפשר ומסדיר את חלוקת הרכוש בין היורשים החוקיים של אדם אשר הלך לעולמו מבלי שערך צוואה במהלך חייו.

לא. יורש יכול להגיש תצהיר הסתלקות על כל אשר מגיע לו לרשת מהמנוח או חלק ממנו. ניתן להגישו בכל עת לאחר שנפטר המוריש ועד לרגע בו חולק העיזבון. ההסתלקות תוגש לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה במידה והבקשה הועברה לטיפולו. יורש יכול להסתלק כך שחלקו יחולק בין שאר היורשים (הסתלקות כללית), או להסתלק לטובת אדם מסויים אם הוא בן זוג, ילד או אח של המוריש (הסתלקות ספציפית).

הסתלקות היא ויתור (חלקי או מלא) של אדם על חלקו בירושה על ידי חתימה על תצהיר הסתלקות והגשתו לרשם לענייני ירושה. הסתלקות של קטין ושל פסול-דין מצריכה אישור של בית המשפט.

רק אם הרשם לענייני ירושה ידרוש זאת, יהיה צורך לתרגם את התצהיר מאנגלית לעברית ולקבל אישור נוטריון מוסמך בטרם הגשתו לרשם.  

בדרך כלל לוקח עד 50 ימים מיום הגשת הבקשה ועד לקבלת הצו, בהנחה שהבקשה הוגשה בהתאם להוראות ומבלי שהוחסרו פרטים או מסמכים.

יורשים המסכימים לקבוע את אופן חלוקת נכסי העיזבון ביניהם, יכולים לעשות זאת באמצעות הסכם חלוקת עזבון, אשר יקבע חלוקה גם בשונה ממה שהיו אמורים לקבל מכוח הצוואה או הוראות הדין. ניתן לערוך הסכם שכזה רק לפני חלוקת העיזבון בפועל.

אולי יעניין אותך

עורך דין ביטוחים
עורך דין ביטוחים

עורך דין ביטוחים תוכן עניינים נדמה לכם שהיחס שאתם מקבלים מחברת הביטוח מעולה כל עוד אתם משלמים, אבל מתהפך ב-180 מעלות כשאתם מנסים לתבוע? זו

לכתבה המלאה »
דיני ביטוח
דיני ביטוח

דיני ביטוח: דעו את זכויותיכם תוכן עניינים ברגעי האמת, כשהבית נפרץ או מוצף במים, הרכב נגנב או צריך לעבור ניתוח מורכב, עברתם תאונת עבודה או

לכתבה המלאה »